
Jak budować właściwe nawyki żywieniowe u dzieci?
Dostęp do różnorodnych produktów spożywczych jest niemal nieograniczony, a budowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci staje się wyzwaniem dla wielu rodziców.
Cukier kokosowy zdobywa coraz większe grono zwolenników, szczególnie wśród osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Dla wielu z nas to wciąż nowość, ale warto poznać prozdrowotne właściwości tego rodzaju cukru. Cukier kokosowy będzie dobrym zamiennikiem zwykłego białego cukru, gdyż posiada niższy indeks glikemiczny. Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej.
Cukier kokosowy swoim wyglądem przypomina cukier trzcinowy i jest także podobny do niego w smaku. Idealnie pasuje do różnych rodzajów deserów oraz kaw dzięki kokosowemu i karmelowemu posmakowi. Czasem można spotkać się z nazwą cukier palmowy, który odnosi się do cukru kokosowego. W naszej ofercie można znaleźć również małe opakowania, dzięki czemu można spróbować, czy cukier przypadnie nam do gustu.
Różnice w składzie cukru kokosowego mogą wynikać z wieku i odmiany drzewa. Jego energetyczność jest niższa niż białego cukru. Może więc być dobrą alternatywą dla osób chcących schudnąć. Dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu może być stosowany przez diabetyków. Indeks glikemiczny cukru białego jest dużo wyższy. Cukier z palmy kokosowej jest bogaty w korzystne dla zdrowia pierwiastki.
Cukier kokosowy zawiera potas, cynk, żelazo i wapń. Posiada więc więcej pierwiastków niż biały cukier i inne jego zamienniki. Jeśli chcesz skorzystać z tych prozdrowotnych właściwości, możesz wybierać spośród różnych produktów, takich jak:
Dzięki lekko karmelowemu posmakowi sprawdzi się świetnie jako dodatek do deserów oraz kaw. Nadaje się do stosowania do gorących napoi lub zimnych potraw. Jeśli lubisz piec ciasta lub ciasteczka, lubisz słodkie drinki i koktajle lub używasz słodkich sosów, cukier kokosowy będzie wspaniałą alternatywą. Ma podobny poziom słodkości do białego cukru mimo niższego indeksu glikemicznego.
Cukier kokosowy jest pozyskiwany z kwiatostanów palmy kokosowej wyrastającej z orzecha kokosowego. Z naciętych w odpowiednich miejscach łodyg kwiatostanu wyciska się słodki, biały sok, który przez kilkanaście lub kilkadziesiąt kolejnych dni spływa do specjalnie zawieszonego naczynia bambusowego. Jedna palma kokosowa może dostarczyć nawet 280 l soku rocznie!
Po zebraniu soku kolejnym krokiem jest przelanie substancji do kadzi – to tam sok odparowuje i zmienia się w gęsty syrop o jasnobrązowej barwie. Syrop, jeszcze przed zastygnięciem, można formować w bloczki lub pozwolić na dalsze gęstnienie.
Jakie są właściwości cukru kokosowego? Charakteryzuje się delikatnym, kokosowo-karmelowym posmakiem, a pod względem wyglądu możemy porównać go do cukru trzcinowego. Produkt ten wykorzystywany jest od setek lat przez mieszkańców Filipinów i Indonezji do słodzenia potraw i to właśnie tam jest najczęściej produkowany.
Cukier kokosowy składa się z sacharozy (od 70 do 79%), fruktozy, glukozy i małych ilości żelaza, wapnia, cynku i potasu. Nie jest zatem wartościowym źródłem witamin i minerałów, ale na pewno jest zdrowszy od tradycyjnego, białego cukru.
Poniżej przedstawiamy Wam listę wartości odżywczych i witamin, które znajdziecie w 100 g cukru kokosowego. To wynik zdecydowanie lepszy od tradycyjnego cukru, ale jak sami widzicie, nie niesie dużych korzyści dla naszego organizmu.
W ostatnim czasie pojawiło się wiele mitów o cukrze kokosowym – jeden z nich głosi, że jest jednym ze zdrowszych wyborów. Czy to prawda? Odpowiemy dyplomatycznie: to zależy, przede wszystkim od Waszego stanu zdrowia. Cukier kokosowy jest na pewno lepszym wyborem od tradycyjnego cukru białego, jest bowiem źródłem węglowodanów i ma niższy indeks glikemiczny. W przypadku osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi produkt ten może nie być najlepszym wyborem, o czym piszemy poniżej.
Cukier kokosowy często określany jest jako zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Po raz kolejny należałoby jednak uściślić to sformułowanie. O cukrze kokosowym wiemy, że jest mniej kalorycznym produktem niż zwykły cukier, ale jego wartość energetyczna jest zbliżona do białego cukru. Nie do końca oczywisty jest także indeks glikemiczny produktu. Instytut Badawczy Żywności i Żywienia Republiki informuje, że IG cukru kokosowego wynosi 35, a Uniwersytet w Sydney informuje, że indeks glikemiczny jest równy 54. To kluczowa informacja dla diabetyków, którzy poszukują zamienników z możliwie najniższym IG.
Jeżeli przy poszukiwaniu zdrowszych alternatyw dla tradycyjnego cukru kierujecie się nie tylko chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim zdrowiem, zamiast cukru z palmy kokosowej wybierzcie ksylitol. To o wiele zdrowszy zamiennik białego cukru – charakteryzuje się nie tylko niższym IG, ale także mniejszą zawartością kalorii (o 40%). Produkt ten wspomaga także przyswajanie wapna przez kości i znacznie redukuje ryzyko wystąpienia próchnicy.
Cukier kokosowy wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni. Sprawdza się przy domowych wypiekach, produkcji napojów, koktajli, sosów, przy słodzeniu kawy czy herbaty. Chętnie stosowany jest także jako dodatek do pikantnych potraw. Cukier kokosowy znajduje także zastosowanie w przemyśle medycznym - wykazuje działanie kojące ból gardła i wykrztuśne. Właściwości lecznicze cukru z palmy kokosowej doceniono już w XV wieku na Dalekim Wschodzie.
Mamy nadzieję, że po lekturze naszego wpisu wiecie o cukrze kokosowym wystarczająco dużo, by podjąć decyzję, czy produkt ten powinien znaleźć się w Waszej diecie. Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego – znajdziecie tam wybór różnych słodzików, w tym oczywiście cukru kokosowego!
Dostęp do różnorodnych produktów spożywczych jest niemal nieograniczony, a budowanie właściwych nawyków żywieniowych u dzieci staje się wyzwaniem dla wielu rodziców.
Wprowadzenie do zdrowego żywienia przedszkolaka jest kluczowym elementem, który wpływa na jego rozwój fizyczny i psychiczny. W artykule omówimy, jak powinien wyglądać jadłospis 3 latka.
Jadłospis 2 latka to temat, który generuje wiele pytań wśród rodziców. W tym wieku dzieci są niezwykle ciekawe świata, a ich potrzeby żywieniowe gwałtownie się zmieniają.