
Kostka rosołowa - co warto wiedzieć na jej temat?
Kostka rosołowa to jeden z tych produktów, które od lat goszczą w kuchniach na całym świecie. Choć niewielka, ma ogromną moc – wzbogaca smak dań.
Miód lipowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru pozyskanego z kwiatów lipy, które wykazują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a niegdyś w naszej kulturze przypisywało się im cechy magiczne. Można go rozpoznać po słodkim zapachu, nieco kwaskowatym i ostrzejszym od innych miodów smaku oraz jasnożółtej lub lekko zielonkawej barwie.
Miód lipowy jest cennym źródłem łatwo przyswajanych węglowodanów, witamin z grupy B oraz flawonoidów, garbników, a także magnezu, potasu, chloru i manganu. Najczęściej stosuje się go wspomagająco wo kresie jesienno-zimowym.
Ponadto spożywanie tego gatunku miodu sprzyja przyspieszeniu procesu rekonwalescencji, ponieważ dostarcza organizmowi dużej dawki energii, potrzebnej do regeneracji organizmu. Z tego samego powodu sprawdza się doskonale jako dodatek do diety sportowców oraz osób narażonych na przewlekłe stany wyczerpania.
Miód lipowy można spożywać w formie dodatku do herbaty, deserów czy dresingów sałatkowych. Jego działanie napotne i przeciwgorączkowe ulegnie wzmocnieniu jeśli połączymy go z ciepłym mlekiem, czosnkiem i masłem lub naparem z malin czy kwiatu lipy, jak również cytryną i imbirem. Warto też pamiętać, że nie należy dodawać go do płynów o temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, gdyż wtedy zawarte w nim enzymy tracą swoje drogocenne właściwości. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór miodów o różnej gramaturze, dzięki czemu z łatwością znajdziesz produkt odpowiadający twoim potrzebom. Jeśli stosujesz ten produkt regularnie, dobrym wyborem będzie miód Pasieki Pucer 950 g, a jeśli wahasz się nad włączeniem go do swojej diety, możesz zdecydować się na miód lipowy Bio Planet w słoiku trzystugramowym.
Kostka rosołowa to jeden z tych produktów, które od lat goszczą w kuchniach na całym świecie. Choć niewielka, ma ogromną moc – wzbogaca smak dań.
Grillowanie to nie tylko aromatyczna karkówka i kiełbasa z musztardą. Coraz częściej szukamy lżejszych i zdrowszych przekąsek, które zadowolą nie tylko smakoszy, ale i osoby dbające o dietę.
Grillowanie to dla wielu z nas nie tylko sposób przygotowywania posiłków, ale wręcz styl życia – szczególnie latem, kiedy dym z grilla unosi się nad ogrodami, balkonami i działkami.