Kiedy oglądamy telewizję, jesteśmy na imprezie, czytamy czy po prostu nieco się nudzimy - chrupiące chipsy stanowią idealną przekąskę, której trudno jest się oprzeć. Poza klasycznymi chipsami z ziemniaków możemy kupić dzisiaj również chipsy owocowe i zdrowe chipsy na bazie zbóż czy warzyw. Które wybrać?
Jeśli kochamy jeść chipsy i nie musimy wykluczać ich z diety, powinniśmy stawiać na te najlepszej jakości. Kultowe chipsy Lay’s Zielona Cebulka przygotowywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziemniaków, smażone w dobrych olejach roślinnych i doskonale przyprawione, dzięki czemu smakują każdemu. Gdy musimy jednak ograniczyć nieco ilość kalorii w takiej przekąsce, warto sięgnąć po chipsy pieczone, o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nadal bardzo smaczne i idealnie chrupiące, na przykład Lay’s Prosto z pieca (Oven Baked).
Na zdrowej diecie oraz w jadłospisie dzieci warto uwzględnić przede wszystkim zdrowe alternatywy chipsów, jakimi są eko produkty na bazie ciecierzycy, soczewicy, manioku, ryżu czy batatów - czyli z warzyw i zbóż pochodzących z organicznych upraw. Takie przekąski można podawać maluchom bez wyrzutów sumienia, a także sięgać po nie samodzielnie, nawet w trakcie stosowania diety odchudzającej.
Chipsy ryżowe RiceUP z pełnoziarnistego brązowego ryżu nie zawierają glutaminianu sodu i są niezwykle lekkie. Dostarczają organizmowi zaledwie 452 kcal w 100 g, a to objętość prawie całej paczki! Istnieją również bardzo zdrowe chipsy z takich warzyw, jak brokuł, marchew czy burak - to ekologiczne i bezglutenowe chipsy ORGANIQUE, zawierające nawet 60% mniej tłuszczu niż klasyczne chipsy z ziemniaków. Są one nie tylko mniej kaloryczne, ale także bogatsze pod względem zawartości mikroskładników, czyli witamin i minerałów.
Jeśli chipsami nie zamierzasz zajadać się w pojedynkę, postaw na imprezowy hit, czyli lekkie i chrupiące chipsy z tortilli - nachosy. Taka przekąska świetnie sprawdza się w połączeniu z sosami i dipami, w ramach których możemy przemycić do jadłospisu świeże zioła, warzywa i owoce. Do wyboru mamy między innymi łagodne nachosy solone, aromatyczne nachosy barbecue oraz pikantne chipsy paprykowe, czyli nachosy o smaku chili od CASA DE MEXICO, które bardzo dobrze komponują się z imprezowymi sałatkami. Kukurydziane tortilla chips od Poco Loco o smaku sera będą natomiast odpowiednią przekąską na wieczór filmowy - z rodziną i znajomymi.
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i relaksująco chrupiącego, sięgnij po chipsy z owoców. Najbardziej dietetyczne są te z suszonych jabłek, bez dodatku cukru. Owocowe smaki chipsy jabłkowe bio mają zaledwie 330 kcal w 100 g i dostarczają organizmowi ogromnych ilości błonnika. Z kolei chipsy kokosowe czy chipsy bananowe być może nie są już tak dietetyczne, ale za to nadal bardzo zdrowe, bo pełne witamin i minerałów. Można wykorzystywać je jako samodzielną przekąskę, ale również jako dodatek do domowego musli czy deserów. Chipsy kokosowe Targroch wzbogacą te posiłki o magnez, fosfor i potas, a chipsy z bananów dodatkowo o witaminy A, B, D, E oraz K.
Wbrew pozorom, chipsy nie muszą zostać całkowicie wykluczone z diety osób dbających o linię czy dbających o zdrowie. Warto pamiętać, że dzisiaj mamy do wyboru nie tylko klasyczne chipsy z ziemniaków smażonych na oleju, ale również zdecydowanie lżejsze i zdrowsze chipsy pieczone czy suszone z różnych warzyw, zbóż i owoców.