Kawa zbożowa ceniona jest od wielu lat ze względu na swój smak i właściwości. Jest to kawa bezkofeinowa, dlatego pić ją mogą nie tylko dorośli, ale także i dzieci. Jest również polecana do picia kobietom w ciąży oraz osobom, które cierpią z powodu podwyższonego ciśnienia. To także doskonałe źródło tak cennego błonnika pokarmowego, której nie posiada popularna kawa rozpuszczalna.
Kawa zbożowa nie bez powodu została okrzyknięta najzdrowszą.
Składa się zazwyczaj z kilku podstawowych składników, jakimi są:
W naszym asortymencie znajdziecie Państwo różnego rodzaju kawę zbożową. Oczywiście podstawą jest kawa klasyczna, można rzecz tradycyjna. Posiadamy jednak w ofercie kawę zbożową z dodatkiem fig czy żołędziówkę, dostępna jest także kawa orkiszowa. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom wszystkich, w sprzedaży pojawiły się również specjalne kawy zbożowe z oznaczeniem "BIO", dla osób ceniących sobie doskonałą jakość produktów i ich naturalne pochodzenie. Ponadto w naszym asortymencie znajduje się kawa zbożowa dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Warto zatem skorzystać z naszego asortymentu i wybrać kawę odpowiednią dla siebie.
Kawa zbożowa to alternatywa dla uwielbianego napoju zawierającego kofeinę. Jej dobroczynne właściwości już dawno temu zostały docenione przez dietetyków. Spożywanie tego napoju jest korzystne dla dzieci i kobiet w ciąży. Czy jest to lepsze rozwiązanie niż filiżanka energetycznego espresso?
Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Specjaliści w zakresie żywienia nie mają żadnych wątpliwości - dobroczynnych właściwości tego napoju jest bardzo wiele. Oto najważniejsze z nich:
Kawa zbożowa to źródło cennych składników odżywczych takich, jak potas, cynk, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B. Nic więc dziwnego, że może być spożywana również przez kobiety w ciąży, które w tym okresie swojego życia powinny dostarczać organizmowi najlepszych produktów.
Czy kawa zbożowa jest zdrowsza, niż "prawdziwa" kawa tradycyjna? Naukowcy przekonują, że kawa kofeinowa - mimo swoich zalet - ma również wady: wypłukuje magnez z organizmu, działa moczopędnie i nie zawiera cennych składników odżywczych. W związku z tym dietetycy przekonują, że spożywanie kawy zbożowej zamiast tradycyjnej jest korzystniejsze.
Spożywanie kofeiny w niewielkich ilościach przez kobiety ciężarne jest dopuszczalne, jednak specjaliści radzą, aby w czasie ciąży zastąpić tradycyjną kawę jej zbożowym odpowiednikiem. Kofeina spożywana w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka - lekarze wskazują między innymi na ryzyko niskiej wagi urodzeniowej, na przedwczesny poród czy nawet poronienia.
Zbożowy napój pobudza organizm do działania, ale nie podnosi ciśnienia - to również jest bardzo ważne dla przyszłych mam, które powinny dbać o utrzymanie wszystkich parametrów życiowych w normie.
Picie kawy zbożowej w ciąży to dobre rozwiązanie dla miłośniczek kawy tradycyjnej, które ze względu na rozwijające się dziecko rezygnują z używek.
Zaparzenie kawy zbożowej niewiele różni się od parzenia kawy tradycyjnej. Jak to zrobić? W trosce o lepszy smak i aromat można skorzystać z poniższego przepisu:
To, oczywiście, tylko jeden ze sposobów. Istnieją różne metody parzenia kawy zbożowej i każdy z pewnością znajdzie optymalne rozwiązanie.
Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, kawa zbożowa może być spożywana w większych ilościach niż napój kofeinowy. Pomimo dobroczynnych właściwości odżywczych, jej spożywanie nie jest wskazane dla każdego. Uważać na nią powinny osoby mające wrażliwy układ pokarmowy. Nadmierne spożycie również nie jest wskazane - zbyt duże spożycie zawartego w naparze błonnika może skutkować bólem brzucha lub biegunką. Najważniejszą zasadą - podobnie, jak w przypadku tradycyjnej kawy - pozostaje więc umiar.
Wiele osób zadaje sobie również pytanie, czy kawa zbożowa podnosi ciśnienie. Odpowiedź jest jednoznaczna - zbożowy napój ma właściwości pobudzające, jednak nie podnosi ciśnienia krwi. Osoby mające problem z nadciśnieniem mogą więc spożywać ją bez obaw o swój układ sercowo-naczyniowy.
Kawa zbożowa jest powszechnym napojem, więc można ją nabyć praktycznie w każdym sklepie z produktami spożywczymi. Warto jednak zainteresować się w szczególności asortymentem sklepów ekologicznych, które oferują również inne warianty - np. orkiszowy.