Ketchup to jeden z najczęściej pojawiających się w lodówkach produktów. Można go jeść zarówno na kanapkach, jak i z wieloma daniami, które poddano smażeniu. Okazuje się, że posiada on równie barwną historię. Czy wiesz, skąd wziął się pomysł na jego produkcję? Sama nazwa pochodzi z języka angielskiego, chociaż zdaniem niektórych ketchup został wynaleziony w Chinach (kei zap - pomidorowy sos po kantońsku). Jak to wygląda na prawdę?
Pierwsze wzmianki o ketchupie pochodzą z Wielkiej Brytanii. To właśnie stamtąd pochodzą najstarsze przepisy na ketchup, które datuje się na XVIII wiek. Początkowo w jego recepturze znajdowały się produkty takie jak: owoce morza, grzyby, goździki, kwiatem muszkatołowy oraz porto. Tak stworzony ketchup miał rzadką konsystencję, ciemny kolor i dość intensywny smak. Posiadał też nieco inne zastosowanie - był dodawany do zup i gulaszy. Kiedy jednak zaczęto dodawać do niego pomidory?
Po raz pierwszy pojawiły się one w przepisie na początku XIX wieku. Bardzo szybko również odkryto szkodliwość jego prototypu - jednym z dodatków był szkodliwy dla zdrowia, benzoesanu sodu. Z kolei już w 1876 roku z pomocą Henry’ego J. Heinza powstał przepis wdrażający produkcję ketchupu z bardzo dojrzałych, bogatych w pektynę pomidorów z dodatkiem octu. Ocet miał zapobiec procesowi fermentacji. Już w 1905 r. ketchup Heinza został sprzedany w rekordowej ilości 5 milionów butelek.
Najlepszą selekcję ketchupu znajdziesz na stronie naszego sklepu! Oferujemy m.in. ketchupy:
-Organiczne,
-Ze zmniejszoną ilością cukru,
-Bezglutenowe,
-Łagodne,
-Ostre.
Skorzystaj z naszej przeglądarki i sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Wszystkie produkty dostępne są w atrakcyjnych cenach. Zapoznaj się z naszymi produktami i ciesz się zakupami!
Korzystamy z plików cookies.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce.