
Olej rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Musztarda to obok ketchupu jeden z najczęściej używanych sosów do potraw. Ten wytrawny i uwielbiany niemal na całym świecie sos powstaje z ziaren gorczycy. Stanowi on świetny dodatek do potraw, a przy tym ma także dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Co jeszcze należy wiedzieć o musztardzie? Czy jej spożycie może polepszyć Twoje zdrowie?
Początki musztardy sięgają Rzymu u początków naszej ery. Od tamtej pory przy produkcji tego sosu używa się mieszaniny gorczycy, octu, cukry oraz soli. Ziarna gorczycy są bogate w przeciwutleniacze, witaminy oraz minerały. Dzięki temu wpływa ona prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a także poprawia nastrój! Obecnie do najbardziej popularnych rodzajów musztardy należą:
-Musztarda sarepska - wytwarzana z gorczycy sarepskiej, którą uprawia się głównie w Rosji. W smaku jest średnio ostra, a w jej konsystencji widać drobne cząsteczki ziaren jasnej i ciemnej gorczycy,
-Musztarda stołowa - ma jasny kolor i łagodny smak, choć czasami zdarza się, że jest lekko pikantna;
-Musztarda Dijon - szczególny rodzaj musztardy, w której zamiast octu użyto białego wina. Dzięki temu ma charakterystyczny wytrawny i lekko pikantny smak,
-Musztarda francuska - podobnie jak musztarda Dijon sporządzana jest na bazie wina, choć zamiennie można również użyć w niej octu winnego. Jej znakiem rozpoznawalnym są zatopione w sosie, całe ziarenka gorczycy,
-Musztarda rosyjska - robiona z czarnej gorczycy, przez co ma ona bardzo ostry smak.
Te i wiele innych rodzajów musztard znajdziesz na stronie naszego sklepu. Oferujemy bogaty wybór produktów, które urzekają znakomitą jakością i niską ceną. Zapraszamy do przeglądania naszej strony i zapoznania się z pełną ofertą. Ciesz się zakupami i złóż zamówienie już dziś, a my dołożymy wszelkich starań, by trafiło ono do Ciebie jak najszybciej!
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Suszone śliwki od lat cieszą się popularnością jako zdrowa i naturalna przekąska. Choć często kojarzą się głównie z domowymi wypiekami lub dodatkiem do mięs, ich prozdrowotne właściwości sięgają znacznie dalej.
Szukasz idealnego zraszacza do swojego ogrodu, ale nie wiesz, od czego zacząć? W tym poradniku podpowiemy, jakie zraszacze sprawdzą się najlepiej w małych i dużych ogrodach.