Nie każdy może spożywać tradycyjny makaron czy chleb. Osoby zmagaj±ce się z celiaki± musz± szukać alternatywnych rozwi±zań przy wyborze pieczywa oraz jego składników do samodzielnego wyrobu. Cierpi±cy na cukrzycę wybierać będ± m±kę inn± niż powszechnie znan± i dostępn±, po to, żeby obniżyć poziom cukru we krwi. W takich i innych sytuacjach z pomoc± przychodzi m±ka kukurydziana!
Coraz bardziej popularna m±ka z kukurydzy doceniana jest ze względu na naturalne barwniki chroni±ce organizm człowieka przed wolnymi rodnikami. To naprawdę wspaniały zamiennik służ±cy do produkcji zdrowej żywno¶ci.
M±ka kukurydziana wyrabiana jest z ziaren kukurydzy poprzez zmielenie i stanowi podstawę do produkcji chrupek kukurydzianych, makaronu i chrupkiego chleba. Wykonać można z niej także różnego rodzaju aromatyczne i smaczne ciasta, a nawet tortillę! Omlety i racuchy z m±ki kukurydzianej będ± zdrowe, smaczne i lepiej trawione. M±kę tę można także wykorzystać do zrobienia pierogów i kopytek. Z dodatkiem czosnku, fasoli i mielonej wołowiny makaron z m±ki kukurydzianej będzie doskonale współgrać, tworz±c danie idealne - smaczne i zdrowe.
M±ki kukurydzianej użyć można również jako zagęstnik. Znajdzie swoje zastosowanie także jako szampon!
W¶ród m±k oferowanych przez sklep znajduj± się m±ki znanych producentów, uznanych w¶ród firm produkuj±cych specjalistyczn± żywno¶ć bezglutenow±. Do niektórych rodzajów m±ki kukurydzianej wystarczy dodać tylko wodę i już - możemy formować ciasto!
W¶ród oferowanych w Bee m±k kukurydzianych znajduj± się m.in.:
-M±ka z niebieskiej kukurydzy nixtamalizowana marki Bluecorn
-M±ka kukurydziana bezglutenowa firmy Look Food
-M±ka kukurydziana uniwersalna bezglutenowa od Schar