Olej kokosowy otrzymujemy poprzez rozgrzanie miąższu orzechów palmowych. Znajduje zastosowanie do wyrobu margaryny, czekolady, w kuchni stosowany jest do smażenia i wypieku ciast. Posiada również szerokie zastosowanie w kosmetyce dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywczym - stosowany jest jako balsam do ciała czy maseczka do włosów, oraz w postaci olejku do masażu ciała.
Palma kokosowa w rejonie wysp pacyficznych nazywana jest drzewem życia i w tym rejonie świata dieta mieszkańców opiera się w dużym stopniu właśnie o olej kokosowy, który jest bogatym źródłem kwasu laurynowego (jednego ze składników mleka matki), kwasu kaprylowego, cynku, wapnia, żelaza, witaminy E i witaminy K. Pomimo zawartości tłuszczów nasyconych, może być stosowany przez osoby z podwyższonym cholesterolem.
W ofercie naszego sklepu znajdziecie Państwo olej kokosowy najwyższej jakości, zarówno w postaci rafinowanej - pozbawionej charakterystycznego aromatu oraz olej kokosowy nierafinowany. Większość oferowanych przez nas produktów została przygotowana w oparciu o ekologiczne i certyfikowane składniki. Proponujemy także ghee kokosowe, jak również kokosową mgiełkę do pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany nie wydaje się już tak egzotycznym produktem i nasze krajowe półki sklepowe zdążyły się do niego przyzwyczaić - jednak wciąż mamy trudność, by wybrać odpowiedni do swoich potrzeb. Można go już spotkać nie tylko w sklepach ekologicznych, ale również w galeriach handlowych, dyskontach, czy nawet w osiedlowych sklepach. Od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością, ale czy wiemy o nim wszystko?
Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki zawartości kwasu laurynowego ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, antygrzybiczne. Osoby, które walczą z nadwagą i otyłością również docenią niezwykłe właściwości oleju kokosowego - pomaga spalać tłuszcz, zmniejsza łaknienie, a jego regularne spożywanie może zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegać chorobom serca. Dlatego chcąc osiągnąć zamierzone efekty, należy dobrze wybrać produkt. Zastosowanie oleju kokosowego jest niezwykle szerokie - doskonale sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce.
Im wybór jest większy, tym większy dylemat. Sprawy nie ułatwiają też inne oznaczenia: virgin, extra virgin, tłoczony na zimno, bezzapachowy. Podpowiedzi z reguły znajdują się na opakowaniu, jednak główną informacją pozwalającą odpowiednio sklasyfikować olej jest to, czy jest rafinowany, czy nierafinowany.
Olej nierafinowany (tłoczony na zimno, virgin, extra virgin) pozyskiwany jest w sposób mechaniczny, bez zastosowania wysokiej temperatury, w efekcie czego otrzymujemy pełnowartościowy produkt zachowujący wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne. Olej nierafinowany doskonale też sprawdza się w domowych zabiegach kosmetycznych, zachowuje również swój oryginalny zapach i smak.
Olej rafinowany (bezwonny) - to taki, który powstaje na skutek podgrzania do wysokiej temperatury. W wyniku tego działania, zostaje ON pozbawiany charakterystycznego zapachu oraz smaku. Olej w procesie rafinacji traci niemal wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie zyskując dłuższą trwałość i wyższą temperaturę palenia. Podsumowując - produkt, który sprawdza się w pieczeniu, smażeniu, nie jest rekomendowany do spożywania na zimno i do pielęgnacji ciała.