Grzyby to niezastąpiony dodatek lub sama baza wielu potraw. Zwykle kojarzą nam się z lasem i pięknym aromatem, którego nie da się niczym zastąpić. Dlatego właśnie grzyby marynowane cieszą się tak dużą popularnością. Marynata nadaje im niezwykłego, lekko ostrego smaku, aromat pozostawiając niezmienny – intensywny i pobudzający nasze kubki smakowe.
Szeroki wybór grzybów marynowanych w Bee.pl
W ofercie Bee znajdziesz wiele typów różnych grzybów marynowanych, dzięki czemu znajdą tutaj coś dla siebie zarówno tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych, ciekawych smaków.
W sklepie internetowym Bee można znaleźć zarówno marynowane grzyby leśne, jak i marynowane pieczarki. Co ważne, grzyby pochodzą od renomowanych producentów (Bonduelle i Runoland) – w sklepie Bee znajdziesz więc tylko produkty najlepszej jakości.
Delikatne marynaty to efekty wielu lat pracy i udoskonalania przepisów - dzięki temu zalewa wydobywa smak grzyba, jednocześnie nadając mu nieco ostrzejszy posmak, w żaden sposób nie niszcząc aromatu. Produkty są w 100% naturalne, na stronie internetowej bee.pl można znaleźć różne typy i pojemności grzybów marynowanych.
Poszukiwania grzybowych doznań możesz zacząć od naszego sklepu, gdzie znajdziesz m.in.:
Właściwości grzybów w marynacie
Leśne grzyby są cenione głównie ze względu na charakterystyczny smak i aromat. Popularne i liczne w polskich lasach podgrzybki, borowiki, kozaki czy też kurki cieszą się popularnością od setek lat. Częstym sposobem na ich przygotowanie do spożycia jest marynowanie. W ten sposób można je przechowywać przez dłuższy czas, zapewniając sobie zapasy ulubionych gatunków, stanowiących zarazem cenne źródło składników odżywczych.
Grzyby marynowane stanowią bardzo dobre źródło białka, cechującego się wysoką zawartością lizyny. Ponadto w ich skład wchodzą składniki mineralne, takie jak: fosfor, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też witaminy A, B, D i PP, które wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego i nerwowego. Spożywanie grzybów owocuje poprawą samopoczucia, zwiększoną odpornością i zmniejszaniem poziomu złego cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika te marynowane produkty mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Należy jednak pamiętać, że marynowane grzyby są ciężkostrawne i nie powinny być podawane dzieciom do 7 roku życia oraz osobom z wrażliwym układem pokarmowym.
Do czego można wykorzystać marynowane grzyby?
Grzyby marynowane to idealny dodatek na przykład do kanapek, uzupełnienie zimnej płyty, czy składnik rozmaitych potraw. Ze względu na dużą różnorodność grzybów, to, jaki typ wybierzemy, ma kolosalne znaczenie. Każdy grzyb smakuje inaczej, każdy ma również inny aromat. Dlatego warto spróbować różnych, aby odnaleźć swój ideał.
Dużą popularnością cieszą się sałatki z ich dodatkiem, w których można wykorzystać, np.: kurczaka, ogórka kiszonego, kukurydze i jajko. Innym pomysłem na wykorzystanie omawianych marynat jest podawanie ich z pieczonym mięsem, co skutecznie odmieni i wzbogaci smak potrawy. Grzyby w occie stanowią świetny dodatek do sosu tatarskiego, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu.