Melasa to produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru. Brązowy, gęsty syrop powstaje w wyniku wielokrotnego odwirowywania. W wyniku takiego działania jest to produkt o najniższej zawartości cukru i dużej ilości składników mineralnych. Melasa może być pozyskiwana, a właściwie odzyskiwana z buraków cukrowych, trzciny cukrowej albo z mączki chleba świętojańskiego. Zawiera między innymi: wapń, fosfor, potas, sód, miedź, cynk czy witaminę B6.
Melasa stosowana jest w procesach fermentacyjnych, ale także podczas produkcji słodyczy i rumu. Znany i lubiany cukier brązowy produkowany jest właśnie z melasy. Melasa ma specyficzny, karmelowy smak, dodaje ją się do:
W ofercie naszego sklepu internetowego zakupisz melasę najwyższej jakości, pochodzącą z upraw rolnictwa ekologicznego, potwierdzonego certyfikatami w korzystnej i atrakcyjnej cenie.
Melasę mogą spożywać osoby starsze, jak również kobiety w ciąży czy sportowcy. Czarne złoto, bo tak melasa jest nazywana to świetny produkt dla osób dbających o zdrowy styl życia.