
Olej rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Ocet winny to produkt powstający w wyniku fermentacji winogron czerwonych lub białych. W pierwszym etapie fermentacji powstaje alkohol, a w drugim ocet. Stanowi ON wspaniały dodatek do różnych potraw. Ma charakterystyczny smak i świetnie sprawdza się jako składnik marynat do mięsa, sosów i innych dań. Jest też często dodawany do serów pleśniowych. Ocet winny ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. W postaci okładów świetnie wpływa na bóle głowy, pielęgnację skóry, sprawdza się też jako środek odkażający, stosowany w przypadku różnych ran i skaleczeń.
Naturalny ocet winny posiada wiele różnych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Spożywany w małych ilościach pozytywnie wpływa na pracę wątroby, przyczynia się też do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu i usprawnienia metabolizmu. Dobrze jest dodawać go do ciężkostrawnych posiłków. Ocet winny pozytywnie wpływa też na ciśnienie krwi. Jednak należy pamiętać, aby spożywać go w niewielkich ilościach, ponieważ nadmiar może mieć szkodliwe działania.
W naszym sklepie oferujemy ocet winny czerwony i biały, stanowiący świetny dodatek do wielu dań. Jest ON niewątpliwe zdrowy i pozytywnie wpływa na organizm, sprawia również, że potrawy będą miały charakterystyczny smak.
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Suszone śliwki od lat cieszą się popularnością jako zdrowa i naturalna przekąska. Choć często kojarzą się głównie z domowymi wypiekami lub dodatkiem do mięs, ich prozdrowotne właściwości sięgają znacznie dalej.
Szukasz idealnego zraszacza do swojego ogrodu, ale nie wiesz, od czego zacząć? W tym poradniku podpowiemy, jakie zraszacze sprawdzą się najlepiej w małych i dużych ogrodach.