Zastanawiacie się, czy cukier kokosowy to dobry zamiennik tradycyjnych słodzików? Przymierzacie się do zmiany nawyków żywieniowych i chcecie dokonać świadomego wyboru? Jesteśmy tu, żeby Wam w tym pomóc!


SPIS TREŚCI

  1. Jak powstaje cukier z palmy kokosowej?
  2. Właściwości cukru kokosowego
  3. Cukier kokosowy - wartości odżywcze i witaminy
  4. Czy cukier kokosowy jest zdrowy?
  5. Cukier kokosowy jako zamiennik cukru białego
  6. Cukier kokosowy a ksylitol
  7. Zastosowania cukru z palmy kokosowej


Jak powstaje cukier z palmy kokosowej?

Cukier kokosowy jest pozyskiwany z kwiatostanów palmy kokosowej wyrastającej z orzecha kokosowego. Z naciętych w odpowiednich miejscach łodyg kwiatostanu wyciska się słodki, biały sok, który przez kilkanaście lub kilkadziesiąt kolejnych dni spływa do specjalnie zawieszonego naczynia bambusowego. Jedna palma kokosowa może dostarczyć nawet 280 l soku rocznie!

Po zebraniu soku kolejnym krokiem jest przelanie substancji do kadzi – to tam sok odparowuje i zmienia się w gęsty syrop o jasnobrązowej barwie. Syrop, jeszcze przed zastygnięciem, można formować w bloczki lub pozwolić na dalsze gęstnienie.

Właściwości cukru kokosowego

Jakie są właściwości cukru kokosowego? Charakteryzuje się delikatnym, kokosowo-karmelowym posmakiem, a pod względem wyglądu możemy porównać go do cukru trzcinowego. Produkt ten wykorzystywany jest od setek lat przez mieszkańców Filipinów i Indonezji do słodzenia potraw i to właśnie tam jest najczęściej produkowany.

Cukier kokosowy składa się z sacharozy (od 70 do 79%), fruktozy, glukozy i małych ilości żelaza, wapnia, cynku i potasu. Nie jest zatem wartościowym źródłem witamin i minerałów, ale na pewno jest zdrowszy od tradycyjnego, białego cukru.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy - wartości odżywcze i witaminy

Poniżej przedstawiamy Wam listę wartości odżywczych i witamin, które znajdziecie w 100 g cukru kokosowego. To wynik zdecydowanie lepszy od tradycyjnego cukru, ale jak sami widzicie, nie niesie dużych korzyści dla naszego organizmu.

  • Energia – 381 kcal
  • Białko - 1,1 g
  • Tłuszcz - 0,4 g
  • Węglowodany - 93,4 g
  • Azot - 202 mg
  • Fosfor - 79 mg
  • Potas - 1,03 mg
  • Wapń - 8 mg
  • Magnez - 29 mg
  • Sód - 45 mg
  • Chlor - 470 mg
  • Siarka - 26 mg
  • Bor - 0,6 mg
  • Cynk - 2 mg
  • Mangan - 0,1 mg
  • Żelazo - 2 mg
  • Miedź - 0,23 mg
  • Witamina B1 - 0,41 mg
  • Witamina C - 23,4 mg

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

W ostatnim czasie pojawiło się wiele mitów o cukrze kokosowym – jeden z nich głosi, że jest jednym ze zdrowszych wyborów. Czy to prawda? Odpowiemy dyplomatycznie: to zależy, przede wszystkim od Waszego stanu zdrowia. Cukier kokosowy jest na pewno lepszym wyborem od tradycyjnego cukru białego, jest bowiem źródłem węglowodanów i ma niższy indeks glikemiczny. W przypadku osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi produkt ten może nie być najlepszym wyborem, o czym piszemy poniżej.

Cukier kokosowy jako zamiennik cukru białego

Cukier kokosowy często określany jest jako zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Po raz kolejny należałoby jednak uściślić to sformułowanie. O cukrze kokosowym wiemy, że jest mniej kalorycznym produktem niż zwykły cukier, ale jego wartość energetyczna jest zbliżona do białego cukru. Nie do końca oczywisty jest także indeks glikemiczny produktu. Instytut Badawczy Żywności i Żywienia Republiki informuje, że IG cukru kokosowego wynosi 35, a Uniwersytet w Sydney informuje, że indeks glikemiczny jest równy 54. To kluczowa informacja dla diabetyków, którzy poszukują zamienników z możliwie najniższym IG.

Cukier kokosowy a ksylitol

Jeżeli przy poszukiwaniu zdrowszych alternatyw dla tradycyjnego cukru kierujecie się nie tylko chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim zdrowiem, zamiast cukru z palmy kokosowej wybierzcie ksylitol. To o wiele zdrowszy zamiennik białego cukru – charakteryzuje się nie tylko niższym IG, ale także mniejszą zawartością kalorii (o 40%). Produkt ten wspomaga także przyswajanie wapna przez kości i znacznie redukuje ryzyko wystąpienia próchnicy.

Zastosowania cukru z palmy kokosowej

Cukier kokosowy wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni. Sprawdza się przy domowych wypiekach, produkcji napojów, koktajli, sosów, przy słodzeniu kawy czy herbaty. Chętnie stosowany jest także jako dodatek do pikantnych potraw. Cukier kokosowy znajduje także zastosowanie w przemyśle medycznym – ma działanie kojące ból gardła i wykrztuśne. Właściwości lecznicze cukru z palmy kokosowej doceniono już w XV wieku na Dalekim Wschodzie.

Mamy nadzieję, że po lekturze naszego wpisu wiecie o cukrze kokosowym wystarczająco dużo, by podjąć decyzję, czy produkt ten powinien znaleźć się w Waszej diecie. Serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego – znajdziecie tam wybór różnych słodzików, w tym oczywiście cukru kokosowego!


Zobacz także: