Kiełki to niezwykle prosty sposób, aby zapewnić organizmowi dodatkowe dawki witamin. Są one bajecznie proste w hodowli, nasiona kosztują niewiele, w dodatku szybko rosną. Kiełki możemy hodować o każdej porze roku, wzbogacą one smak wielu potraw, a zawarte w nich składniki odżywcze szybką wzmocnią organizm i uzupełnią ewentualne niedobory.
Dlaczego wartość jeść kiełki?
1. Są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm
2. Są bogatym źródłem składników pokarmowych: witamin, minerałów, błonnika, aminokwasów, kwasów nukleinowych, chlorofilu.
3. Bez problemu możemy je wyhodować w warunkach domowych o każdej porze roku.
4. Różne rodzaje kiełków są pomocne przy różnych dolegliwościach, np.:
- Kiełki soczewicy ? są polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Mają delikatny smak, świetnie komponują się z wieloma daniami.
- Kiełki brokułów ? zawierają sulforafany ? związki odgrywające ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak.
- Kiełki rzeżuchy ? wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem.
- Kiełki dyni ? wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. Charakteryzują się słodkim smakiem, są lekko chrupiące.
- Kiełki lucerny ? są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Mają subetlny, lekkko orzechowy posmak.
- Kiełki lnu ? obniżają poziom złego cholesterolu. Regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach. Mają lekko słodki smak.
- Kiełki wiesiołka ? wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, pomagają regulować trawienie. Mają ostry, wyrazisty smak.
- Kiełki fasoli mung ?są nieocenionym źródłem białka, obniżają poziom cholesterolu, zawierają dużo antyutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Mają lekko kwaśny smak.
Warto sięgnąć po kiełki? Pewnie, że tak :-)
Kiełki można zrobić również z nasion rzodkiewki, gorczycy, gryki, słonecznika, grochu, kozieradki, prosa, ryżu, pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa.
Z czym je jeść?
Kiełki to świetne uzupełnienie wielu dań. Możemy ich użyć jako:
- dodatek do sałatek, kanapek, twarożków
- dodatek do dań z warzyw i mięsa
- dodatek do różnych dipów ? śmietanowych, majonezowych
Sposoby na domową hodowlę kiełków
Jak się robi kiełki? Bardzo prosto. Wystarczy użyć kiełkownicy, zwykłego talerzyka lub garnka.
1. Kiełki z garnka - Wystarczy wsypać nasiona na dno naczynia i przepłukiwać nasiona wodą 2-3 razy dziennie. Garnek pozostawiamy pod przykryciem. Po 2-4 dniach kiełki będą gotowe.
2. Kiełki z talerza ? Talerz należy wyłożyć watą, gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Posypujemy go warstwą nasion, podlewamy wodą kilka razy dziennie ? ważne, żeby wata/gaza była cały czas wilgotna. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.
3. Kiełkownica ? przyrząd profesjonalny i estetyczny zarazem. Ładnie prezentuje się w kuchni, dzięki niej możemy naraz wyhodować dużo kiełków.