Suszone pomidory to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Są pysznym elementem codziennego jadłospisu, a dodatkowo dostarczają nam wartościowych składników odżywczych. Spożywamy je w różnych wersjach i dodajemy niemal do wszystkiego: kanapek, sałatek, owsianek, tart, zapiekanek… Dziś porozmawiamy o pomidorach w wersji suszonej. Zapraszamy do lektury!
SPIS TREŚCI Właściwości i wartości odżywczeWartości odżywcze i witaminy Jak zrobić suszone pomidory we własnym domu? |
Suszone pomidory – właściwości i wartości odżywcze
Warzywa po obróbce termicznej lub przetworzeniu zazwyczaj tracą swoje wartości odżywcze – pomidory suszone pozostają jednak pełnowartościowym produktem. Dlaczego? Likopen, czyli zawarty w pomidorach cenny przeciwutleniacz, za sprawą przeprowadzonej obróbki termicznej staje się jeszcze łatwiej przyswajalny dla organizmu. Suszone pomidory są ponadto polecane w diecie osób zmagających się z problemami charakterystycznymi dla układu krwionośnego i mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Są także dobrym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. To jednak nie koniec odżywczych mocy tego przysmaku!
Suszone pomidory – wartości odżywcze i witaminy
Pomidory suszone cenimy także za szereg mikroelementów takich jak potas, magnez, żelazo czy wapń. Suszone pomidory są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. karotenoidów. Beta-karoten, który również znajdziemy w pomidorach, jest zbawienny dla naszej skóry i wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie. Suszone pomidory to jednak stosunkowo kaloryczny produkt, bo w 100 g tego warzywa zawiera aż 258 kcal. Do najbardziej kalorycznych należą oczywiście suszone pomidory w oleju, które są równocześnie jednym z najbardziej popularnych produktów na rynku.
Wartości odżywcze (w 100 g):
- Wartość energetyczna - 258 kcal
- Białko - 14,11 g
- Węglowodany - 55,8 g
- Cukier - 37,6 g
- Błonnik - 12,30 g
- Tłuszcz - 2,97 g (w tym: tłuszcze nasycone - 0,43 g, tłuszcze jednonienasycone - 0,49 g, tłuszcze wielonienasycone - 1,12 g)
Witaminy, minerały, związki organiczne (w 100 g):
- Cholesterol - 0 mg
- Równoważnik folianów - 68,0 µg
- Beta-karoten - 524 µg
- Likopen - 45,902 µg
- Luteina+Zeaksantyna - 1,419 µg
- Wapń - 110 mg
- Żelazo - 9,09 mg
- Magnez - 194 mg
- Fosfor - 356 mg
- Potas - 3,427 mg
- Sód - 107 mg
- Cynk - 1,99 mg
- Miedź - 1,42 mg
- Mangan - 1,85 mg
- Selen - 5,50 µg
- Woda - 14,56 g
- Witamina C - 39,2 mg
- Witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), D, E, K
Suszenie pomidorów – jak zrobić suszone pomidory we własnym domu?
Suszone pomidory bez zalewy, jak i te w wersji z oliwą są dość drogim produktem, w który nie zawsze chcemy inwestować. Amatorzy kuchennych rewolucji z pewnością ucieszą się więc z tej informacji – suszone pomidory z powodzeniem przygotujesz w zaciszu własnej kuchni! Satysfakcja gwarantowana.
Suszone pomidory – przepis
Zabieramy się zatem za gotowanie. Przygotuj:
- pomidory
- sól
- oliwę lub olej rzepakowy
- ulubione zioła (opcjonalnie)
Postaw na najbardziej mięsiste pomidory – sprawdzi się odmiana paprykowych. Proponujemy wybierać mniejsze egzemplarze, gdyż proces suszenia będzie przebiegał znacznie szybciej. Następnie podążaj za następującymi krokami:
- Pomidory dokładnie umyj, osusz, usuń zieloną piętkę i komorę nasienną.
- Przekrojone wzdłuż pomidorki posyp solą, cukrem i skrop oliwą. Jeżeli lubisz naturalne aromaty, możesz dodać ziół prowansalskich.
- Tak przygotowaną blachę włóż do piekarnika na 4-6 godzin – susz w temperaturze 80 stopni, koniecznie z termoobiegiem. Czas suszenia może oczywiście się różnić nie tylko jeśli chodzi o właściwości piekarnika, ale przede wszystkim o rozmiar i odmianę pomidorów. Uważaj, by ich nadmiernie nie wysuszyć!
- Po kilku godzinach w piekarniku pomidory wędrują do słoików. Zalej je olejem rzepakowym albo oliwą, dopraw ulubionymi przyprawami takimi jak bazylia, oregano, czosnek itd. (pamiętaj o soli!) i gotowe!
Teraz możesz cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych pomidorów. Smacznego!
Zobacz także: