Suszone pomidory to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Są pysznym elementem codziennego jadłospisu, a dodatkowo dostarczają nam wartościowych składników odżywczych. Spożywamy je w różnych wersjach i dodajemy niemal do wszystkiego: kanapek, sałatek, owsianek, tart, zapiekanek… Dziś porozmawiamy o pomidorach w wersji suszonej. Zapraszamy do lektury!

SPIS TREŚCI

Właściwości i wartości odżywcze
Wartości odżywcze i witaminy
Jak zrobić suszone pomidory we własnym domu?

Suszone pomidory – właściwości i wartości odżywcze

Warzywa po obróbce termicznej lub przetworzeniu zazwyczaj tracą swoje wartości odżywcze – pomidory suszone pozostają jednak pełnowartościowym produktem. Dlaczego? Likopen, czyli zawarty w pomidorach cenny przeciwutleniacz, za sprawą przeprowadzonej obróbki termicznej staje się jeszcze łatwiej przyswajalny dla organizmu. Suszone pomidory są ponadto polecane w diecie osób zmagających się z problemami charakterystycznymi dla układu krwionośnego i mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Są także dobrym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. To jednak nie koniec odżywczych mocy tego przysmaku!

Suszone pomidory >>

Suszone pomidory – wartości odżywcze i witaminy

Pomidory suszone cenimy także za szereg mikroelementów takich jak potas, magnez, żelazo czy wapń. Suszone pomidory są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. karotenoidów. Beta-karoten, który również znajdziemy w pomidorach, jest zbawienny dla naszej skóry i wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie. Suszone pomidory to jednak stosunkowo kaloryczny produkt, bo w 100 g tego warzywa zawiera aż 258 kcal. Do najbardziej kalorycznych należą oczywiście suszone pomidory w oleju, które są równocześnie jednym z najbardziej popularnych produktów na rynku.

Wartości odżywcze (w 100 g):

  • Wartość energetyczna - 258 kcal
  • Białko - 14,11 g
  • Węglowodany - 55,8 g
  • Cukier - 37,6 g
  • Błonnik - 12,30 g
  • Tłuszcz - 2,97 g (w tym: tłuszcze nasycone - 0,43 g, tłuszcze jednonienasycone - 0,49 g, tłuszcze wielonienasycone - 1,12 g)

Witaminy, minerały, związki organiczne (w 100 g):

  • Cholesterol - 0 mg
  • Równoważnik folianów - 68,0 µg
  • Beta-karoten - 524 µg
  • Likopen - 45,902 µg
  • Luteina+Zeaksantyna - 1,419 µg
  • Wapń - 110 mg
  • Żelazo - 9,09 mg
  • Magnez - 194 mg
  • Fosfor - 356 mg
  • Potas - 3,427 mg
  • Sód - 107 mg
  • Cynk - 1,99 mg
  • Miedź - 1,42 mg
  • Mangan - 1,85 mg
  • Selen - 5,50 µg
  • Woda - 14,56 g
  • Witamina C - 39,2 mg
  • Witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12), D, E, K

Suszenie pomidorów – jak zrobić suszone pomidory we własnym domu?

Suszone pomidory bez zalewy, jak i te w wersji z oliwą są dość drogim produktem, w który nie zawsze chcemy inwestować. Amatorzy kuchennych rewolucji z pewnością ucieszą się więc z tej informacji – suszone pomidory z powodzeniem przygotujesz w zaciszu własnej kuchni! Satysfakcja gwarantowana.

Suszone pomidory – przepis

Zabieramy się zatem za gotowanie. Przygotuj:

  • pomidory
  • sól
  • oliwę lub olej rzepakowy
  • ulubione zioła (opcjonalnie)

Postaw na najbardziej mięsiste pomidory – sprawdzi się odmiana paprykowych. Proponujemy wybierać mniejsze egzemplarze, gdyż proces suszenia będzie przebiegał znacznie szybciej. Następnie podążaj za następującymi krokami:

  1. Pomidory dokładnie umyj, osusz, usuń zieloną piętkę i komorę nasienną.
  2. Przekrojone wzdłuż pomidorki posyp solą, cukrem i skrop oliwą. Jeżeli lubisz naturalne aromaty, możesz dodać ziół prowansalskich.
  3. Tak przygotowaną blachę włóż do piekarnika na 4-6 godzin – susz w temperaturze 80 stopni, koniecznie z termoobiegiem. Czas suszenia może oczywiście się różnić nie tylko jeśli chodzi o właściwości piekarnika, ale przede wszystkim o rozmiar i odmianę pomidorów. Uważaj, by ich nadmiernie nie wysuszyć!
  4. Po kilku godzinach w piekarniku pomidory wędrują do słoików. Zalej je olejem rzepakowym albo oliwą, dopraw ulubionymi przyprawami takimi jak bazylia, oregano, czosnek itd. (pamiętaj o soli!) i gotowe!

Teraz możesz cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanych pomidorów. Smacznego!


Zobacz także: