Zdrowotne właściwości kiszonek znane są już od tysięcy lat. Wiele sławnych osobistości, takich jak Arystoteles, Juliusz Cezar czy Kleopatra wychwalali ich pozytywne działanie. Dzisiaj ceni się je nie tylko za wyśmienity smak, ale też za wzmacnianie układu immunologicznego oraz obecność wielu witamin, których są bogatym źródłem. Jak kiszonki działają na zdrowie?
Kiszonki i właściwości, witaminy i wartości odżywcze
W Polsce najpopularniejsze kiszonki powstają z ogórków oraz kapusty. Przygotować je możemy również z brokułów, kalafiora, buraków czy papryki.
Właściwości kapusty kiszonej. Co zawiera?
Kapusta kiszona zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak:
- witamina C
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- bakterie kwasu mlekowego
- przeciwutleniacze
- witamina A
Kapusta kiszona polecana jest szczególnie w profilaktyce chorób układu pokarmowego, gdyż dobrze wpływa na procesy trawienne. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego oraz żelaza poprawia odporność oraz działa wzmacniająco na organizm. Zapobiega więc anemii oraz poprawia stan skóry, wpływając na produkcje kolagenu. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu polecana jest u osób cierpiących na zaparcia oraz odchudzających się. Posiada również właściwości regulujące poziom cukru we krwi oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.
Właściwości ogórków kiszonych. Co zawierają?
Ogórki kiszone zwane są naturalnymi probiotykami. Wiele osób postanawia na stałe włączyć je do swojej diety ze względu na niską zawartość kalorii oraz wiele wartości odżywczych takich jak:
- witaminy z grupy B
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- witamina A oraz E
- cynk
- fosfor
- mangan
Ogórki kiszone stwarzają korzystne warunki dla rozwoju jelitowej mikroflory, wspomagając trawienie oraz hamując rozwój szkodliwych patogennych bakterii. Polecane są szczególnie podczas terapii antybiotykami, ponieważ są doskonałą bronią w walce z grzybicami. Ogórki kiszone wzmacniają układ immunologiczny i pomagają zbudować odporność. Ich regularne spożywanie wpływa na zmniejszenie złego cholesterolu. Ułatwiają przyswajanie żelaza oraz walkę z chorobami. Zauważono również, że hamują wzrost komórek nowotworowych oraz neutralizują wolne rodniki.
Dieta na odporność? Obowiązkowo kiszonki!
Jakie produkty odgrywają ważną rolę w diecie na odporność? Oczywiście kiszonki! Zarówno po terapii antybiotykami, jak i podczas sezonu na przeziębienia chętnie stosujemy diety, które mają na celu wzmacniać organizm. Jesienią i zimą trudno o to zadbać, gdyż brakuje świeżych owoców i warzyw. Kiszonki staną się świetnym zastępstwem. Są one szczególnie bogatym źródłem witaminy C oraz pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dostarczają również izotiocyjanów, które posiadają właściwości przeciwnowotworowe oraz bakteriobójcze. Obecny w nich kwas mlekowy poprawia pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu inne składniki odżywcze, takie jak magnez czy żelazo, lepiej się przyswajają.
Co jeszcze jeść, aby poprawić odporność? W trakcie stosowania diety na odporność poleca się picie zakwasu buraczanego każdego dnia. Chroni on przed wirusami, wzmacnia serce oraz oczyszcza organizm.