Matcha to herbata wywodząca się w pełni z Japonii, będąca ściśle związaną z kulturą i tradycją tego kraju. Uznawana jest za najcenniejszy rodzaj herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni, a do jej hodowli potrzebne są specjalne warunki. Co jeszcze powinniśmy o niej wiedzieć? Dlaczego warto pić ją regularnie?
SPIS TREŚCI |
Co to jest matcha i skąd pochodzi?
Historia matchy w Japonii sięga XIII wieku, kiedy to buddyjscy mnisi odkryli, że pijąc wywar z tejże herbaty, dużo łatwiej utrzymać im koncentrację przez wiele godzin. Obecnie jest ona jednym z najważniejszych elementów kultury tego kraju i stosuje się ją nie tylko jako składnik napojów, ale też do wypieków.
Matcha to w rzeczywistości zielona japońska herbata, która uprawiana jest w dość specyficzny sposób. Pola, na których rośnie specjalna odmiana herbaty zwana Tencha, są celowo zacienione, dzięki czemu roślina produkuje więcej chlorofilu i przekazuje więcej substancji odżywczych do młodych listków, które następnie są zrywane i suszone. I w tym momencie pojawia się kolejna różnica. Zanim zaparzymy matchę, jej listki zostaną zmielone na drobny proszek przy użyciu kamiennych żarn.
Dobrej jakości matcha powinna być intensywnie zielona, a jej struktura nie może być grudkowata. Musimy jednakże liczyć się z tym, że najlepsze produkty będą także najdroższe, ale z drugiej strony lepiej zainwestować więcej, niż męczyć się z gorzkim posmakiem, wynikającym ze złego przygotowania liści.
Matcha - właściwości
- Matcha zawiera w sobie sporo antyoksydantów, które mogą zapobiec rozwojowi chorób nowotworowych, a także dolegliwości takich jak nadciśnienie i choroby serca. Według badaczy, jedna jej filiżanka równa się pod tym względem 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Wszystko dlatego, że pijąc napar, łykamy przy okazji starte na pył liście.
- Jedna filiżanka matchy dostarcza organizmowi podobną ilość kofeiny, co ta sama ilość kawy. W przeciwieństwie do "małej czarnej" kofeina z herbaty uwalnia się stopniowo, co pozwala uniknąć nagłej utraty sił.
- Długie parzenie herbaty (5-8 minut) sprawia, że zyskuje ON właściwości odprężające i antystresowe. Wszystko dzięki znajdującej się w niej L-teaninie, która uspokaja, zmniejsza stres i niepokój, a także działa uspokajająco.
- Nieocenione są także właściwości odchudzające tejże herbaty. Dzięki związkowi zwanemu EGCG oddziałującemu bezpośrednio na poprawę metabolizmu, myszy przeznaczone do testów, w ciągu tygodnia straciły średnio 21% masy ciała. Samo picie matchy nie rozwiąże jednakże wszystkich problemów, a może być jedynie pomocne w procesie odchudzania.
Jak parzyć matchę?
Do zaparzenia matchy przyda się nam specjalny zestaw. Składa się ON ze specjalnej miseczki, mieszadła i łyżeczki. Zestaw ten może wydawać się skromny, ale właśnie w ten sposób przygotowuje się tradycyjne japońskie matcha.
- Nabieramy łyżeczkę lub dwie proszku i umieszczamy go w miseczce.
- Dodajemy niewielką ilość wody (ok. 50 ml) o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
- Używamy mieszadełka i za pomocą krótkich i szybkich ruchów spieniamy płyn aż do uzyskania przez niego kremowej konsystencji.
- W razie, gdy herbata jest zbyt gęsta, dolewamy nieco ciepłej wody i krótko mieszamy. Gęsta, zielona pianka powinna pokrywać napar grubą warstwą.
Nasza herbata jest gotowa do picia!
Matcha - gdzie kupić i jaka jest cena?
Zielona herbata matcha dostępna jest w sklepie internetowym bee.pl. Średni koszt 100 g proszku to około 25-30 złotych. W tej cenie otrzymujemy już bardzo dobrej jakości produkt, który z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe.
Zastosowania matchy. Do czego jeszcze się jej używa?
Herbata matcha wykorzystywana jest nie tylko do tworzenia aromatycznego naparu, ale również do przygotowania jogurtów, smoothie, koktajli i matcha latte, czyli herbaty z mlekiem. Zielony proszek stosuje się także w cukiernictwie, dodając go do tortów, ciastek i innych słodkości, dzięki czemu charakteryzują się one intrygującym smakiem i atrakcyjnym kolorem. Należy jednak pamiętać, że dodanie do matchy innych składników sprawia, że traci ona znaczną część swoich właściwości.
Sproszkowana herbata matcha wykorzystywana jest także w kosmetyce, do tworzenia maseczek na twarz. Skóra staje się odżywiona i nawilżona, a przy regularnym stosowaniu zmniejszy się ilość pojawiających się wyprysków.
Zobacz także: