Dostęp do świeżych owoców i warzyw, często nawet z własnego ogródka, mamy tylko przez kilka miesięcy w roku. Wymyślono jednak sposób na to, aby dać sezonowym produktom drugie życie. Tym sposobem jest mrożenie owoców i warzyw.
O tej procedurze słyszał na pewno każdy z nas, ale nie każdy wie, jak to robić, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Mamy dla Was mały poradnik, z którego dowiecie się nie tylko, jak właściwie zamrażać, ale też jak długo przechowywać i jak rozmrażać owoce i warzywa.
Często słyszy się, że mrożonki zupełnie pozbawione są składników odżywczych. Owszem nie są one aż tak naładowane witaminami jak świeże produkty ale przy właściwym zamrażaniu tracą jedynie niewielki procent wartości.
Oczywiście, nie wszystkie owoce po rozmrożeniu będą wyglądały tak dobrze, jak przed. Większość z nich będzie się nadawała raczej do ciast, deserów czy koktajli niż do samodzielnego zjedzenia. Pamiętajmy jednak o przysłowiu „na bezrybiu i rak ryba” - w środku zimy nie ma co wybrzydzać.
Większość mrożonek można przechowywać maksymalnie do 12 miesięcy. Są jednak wyjątki takie jak:
Oczywiście, im szybciej zjemy zamrożone produkty tym lepiej ale pamiętajcie, żeby pilnować maksymalnych terminów. Po ich przekroczeniu w żywności mogą namnażać się bakterie.
Rozmrażając produkty, często wyjmujemy je z zamrażarki i stawiamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej jednak wstawić je na najniższą półkę lodówki lub w innym chłodnym miejscu jak np. spiżarnia. Im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze.
Owoce należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed użyciem, natomiast warzywa można wrzucić do garnka lub na patelnię bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.
Dzisiejsze szybkie tempo życia często zmusza nas do korzystania z mikrofalówki. Warto jednak pamiętać, że ten sposób rozmrażania powoduje znaczne straty witamin i minerałów, przezco nasz posiłek będzie mniej wartościowy niż w przypadku tradycyjnego rozmrożenia.
Jak widzicie, mrożenie owoców i warzyw nie jest zbyt pracochłonne. Pamiętajcie, że zamrażać możecie też zioła. Idealne do tego będą: koperek, bazylia, natka pietruszki, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła można przechowywać od 3 do 4 miesięcy.
Warto mieć zapas mrożonek, szczególnie jeżeli mamy dostęp do produktów z własnego ogródka lub innego sprawdzonego źródła.