Produkty pełnoziarniste ? kopalnia składników odżywczych

Ziarna każdej odmiany pradawnych zbóż ? prosa, owsa, sorgo, orkiszu, pszenicy płaskurki i miłki abisyńskiej ? zawierają cenne składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm do prawidłowego rozwoju. Spożywanie całych, nieprzetworzonych ziaren zbóż pozwoli Ci jeszcze lepiej wykorzystać ich właściwości zdrowotne. Wprowadzenie ich do codziennej diety wzmocni Twoje serce i układ krążenia, a także znacznie zmniejszy ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

Produkty pełnoziarniste

Pełne ziarna zbóż, a zdrowie

  • Błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru cholesterolu pokarmowego oraz kwasu żółciowego, który może doprowadzić do zwężenia tętnic wieńcowych.
  • Antyoksydanty i mikroskładniki odżywcze wykazują działanie przeciwzapalne, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz działanie całego organizmu.
  • Dieta bogata w produkty pełnoziarniste przyczynia się do normalizacji wartości ciśnienia tętniczego krwi.
  • Spożywanie pełnych ziaren zamiast produktów z oczyszczonej i mocno przetworzonej białej mąki pszennej przeciwdziała tworzeniu się otyłości brzusznej, jednocześnie jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy, chorób układu krążenia, a nawet niektórych nowotworów.

Dieta bogata w pełnoziarniste zboża, a szczupła sylwetka

Dieta bogata w pełne ziarna sprzyja usuwaniu i zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej nie tylko w okolicach brzucha. Liczne badania przeprowadzone w różnych częściach świata udowodniły, że spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych zamiast wysoko przetworzonej żywności z białej mąki obniża wskaźnik masy ciała (BMI).

Mając na względzie dobrze znane zagrożenia i konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyłości oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała i dobrej kondycji, powinnaś jak najszybciej wprowadzić do codziennej diety zdrowe i pełne ziarna zbóż. Być może to jest właśnie Twój sposób na szczupłą sylwetkę. Wysoko przetworzone produkty, gotowe zestawy obiadowe i błyskawiczne potrawy do podgrzania w kuchence mikrofalowej są prawdziwą kopalnią najróżniejszych dodatków chemicznych. Jeśli dołączymy do tego kuszące kolorowymi opakowaniami ciastka, krakersy, chipsy oraz liczne wypieki z białej mąki otrzymamy przekrój tego, czym chce nas uraczyć przemysł spożywczy. Nadmierna konsumpcja produktów wysoko przetworzonych prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych i zaburzeń zdrowotnych na niespotykaną wcześniej skalę. Otyłość, choroby układu krążenia, udary mózgu, zawały, cukrzyca typu 2, choroby nowotworowe nigdy jeszcze nie należały do tak częstych zjawisk. Na domiar złego dzieci coraz częściej atakowane są przez choroby, które w przeszłości dotykały wyłącznie dorosłych. W obliczy tych zagrożeń warto chyba wprowadzić kilka zmian zmian do swojej codziennej diety i zrezygnować z niebezpiecznych dla zdrowia produktów z mąki rafinowanej na rzecz zdrowych, pożywnych pokarmów uzyskiwanych z pełnego ziarna dawnych odmian zbóż. Zapewniam Cię, że poczujesz się dzięki temu znacznie lepiej niż kiedykolwiek wcześniej!

Więcej informacji o zbożach i przepisy z ich wykorzystaniem znajdziecie w książce ?Super Zboża? wydawnictwa Vivante. Super Zboża