XXI wiek to prawdziwy rozkwit prozdrowotnych trendów i dbałości o ochronę dóbr naturalnych. Konsumenci stają się bardziej świadomi wpływu odpowiedniego żywienia na zdrowe i długie życie. Według statystyk coraz chętniej sięgamy po produkty bez konserwantów i sztucznych barwników oraz dokładniej analizujemy ich skład na etykietach. Nic więc dziwnego, że rosnącą popularnością cieszą się tzw. superfoods, czyli superżywność.

superfoods

Superfoods - co to takiego?

Termin superfoods pojawił się po raz pierwszy w artykułach dotyczących dietetyki oraz zdrowego odżywiania i nie jest do końca sprecyzowany. Do superżywności zalicza się wiele bardzo odmiennych grup produktów. Jednak pomimo, że nie ma określonych kryteriów, co zaliczyć do superfoods, przyjmuje się, że są to produkty:

  • bogate w składniki odżywcze,
  • dostarczające wielu witamin i minerałów,
  • bogate w przeciwutleniacze,
  • naturalne, minimalnie przetworzone.

W skrócie można powiedzieć, że superfoods to żywność, która posiada wyjątkowo wysoką ilość cennych składników i zdecydowanie warto wzbogacać w nią swoją codzienną dietę. Mogą także stanowić smaczną alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Do superfoods zalicza się przede wszystkim warzywa i owoce pochodzenia zarówno egzotycznego, jak i rodzimego, różnego rodzaju nasiona, zioła, ziarna, korzenie i grzyby. Na liście popularnych produktów można znaleźć bogate w potas i nienasycone kwasy tłuszczowe awokado, ale też tak dobrze nam znany burak. Oczywiście na tym nie koniec. Lista jest bardzo długa, a wśród wartościowych produktów każdy może wyszukać coś dla siebie.

Korzyści z superfoods

Produkty spożywcze określane jako superżywność pozytywnie wpływają zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie. Dodają energii na każdy dzień. Stosowanie ich w codziennym żywieniu sprawia, że czujemy się mniej ospali i zmęczeni. Dzieje się tak za sprawą cennych, dobrze przyswajalnych składników pochodzących wprost z natury.

Superfoods pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym, a niektóre z nich mają także pozytywny wpływ stan układu krwionośnego i obniżają poziom cukru we krwi. Wspomagają również odchudzanie. W połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i odpowiednio zbilansowaną, zróżnicowaną dietą mogą przynieść wiele korzyści i znacznie poprawić funkcjonowanie organizmu.

Co ciekawe, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, superfoods odgrywają ważną rolę w opóźnianiu procesów starzenia. Do źródeł przeciwutleniaczy zalicza się flawonoidy, fitohormony oraz niektóre witaminy. Składniki te obficie występują w wielu produktach zaliczanych do superżywności m.in. jagody goji, borówki, zielona herbata, a nawet czosnek czy pietruszka.

Superfoods, czyli świetny sposób na zmianę złych nawyków

Superżywność to nie tylko naturalne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Pojawienie się na rynku różnego rodzaju przekąsek i dodatków do żywności w formie np. ziaren, muesli czy chipsów z owoców. Jest to rewelacyjny sposób na urozmaicenie diety. Bo przecież superfoods to także super smak! Tym bardziej, że nawet unikatowe produkty z najdalszych zakątków świata takie jak grzyby shiitake czy baobab w proszku mamy w zasadzie pod ręką.