W dzisiejszym artykule przyglądamy się specyfice syropu klonowego. Czy ta pyszna, słodka substancja jest dobra dla naszego zdrowia? Co kryje się w składzie syropów, które tak chętnie włączamy do codziennej diety? Zapraszamy do lektury!syrop klonowy właściwości

SPIS TREŚCI

  1. Syrop klonowy zamiast cukru - czy jest zdrowy?
  2. Właściwości syropu klonowego
  3. Syrop klonowy - wartości odżywcze
  4. Jak wykorzystywać syrop klonowy w kuchni?
  5. Syrop klonowy na włosy? Zastosowanie w kosmetyce


Syrop klonowy zamiast cukru - czy jest zdrowy?

Syrop klonowy to jeden z chętniej wybieranych zamienników cukru. Dostarcza nam szeregu składników odżywczych i witamin z grupy B.

Warto jednak pamiętać, że produkt ten zawiera także znaczne ilości sacharozy. Posiada również wysoki indeks glikemiczny. Nie będzie to zatem dobre rozwiązanie dla cukrzyków, osób zmagających się z kandydozą czy przebywających na dietach odchudzających. W pozostałych przypadkach może funkcjonować jako alternatywa cukru, jednak mimo wszystko nie powinien być bardzo częstym gościem posiłków.

Właściwości syropu klonowego

Syrop klonowy nie bez powodu nazywany jest „kanadyjskim płynnym złotem”. Doceniamy go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również w kontekście prozdrowotnym. Właściwości syropu klonowego potwierdzono w szeregu badań, a składniki mineralne znajdujące się w jego składzie nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu.

Syrop klonowy na zdrowe serce

Syrop klonowy jest doskonałym źródłem antyoksydantów i cynku, które w duecie są niezwykle pomocne w profilaktyce zmian miażdżycowych. Cynk wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a przede wszystkim śródbłonka, który jest podatny na uszkodzenia generowane przez cząsteczki cholesterolu LDL.

Syrop klonowy na zdrową wątrobę

Japońscy naukowcy przeprowadzili testy na zwierzętach i wykazali, że spożywanie czystego syropu klonowego poprawia wyniki badań wątroby. Oznacza to, że zawartość antyoksydantów, minerałów i witamin może istotnie wpływać na właściwości tego produktu i tym samym możemy określać go mianem jednego ze zdrowszych słodzików.

Syrop klonowy na odchudzanie

Na początku tego artykułu wspominaliśmy o wysokim indeksie glikemicznym syropu, a teraz zwracamy uwagę na jego właściwości odchudzające. O co chodzi?

O ile syrop klonowy nie będzie dobrym wyborem dla cukrzyków, o tyle można go zaliczyć do listy zdrowszych słodzików. Produkt ten zawiera mniej kalorii niż miód, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi cynku, który wspomaga odchudzanie. Jest również bogaty w magnez, który pełni ważną rolę w spalaniu tłuszczu i budowie masy mięśniowej. Warto jednak pamiętać, że częste wykorzystywanie syropu w diecie nie przyspieszy odchudzania.

Syrop klonowy jako naturalny probiotyk

Kanadyjskie złoto to także wartościowe źródło przeciwutleniaczy. W 2010 roku pracowano nad sposobem pozwalającym wytwarzać produkty, które będą zawierać bakterie probiotyczne wzorowane na tych znajdujących się w syropie. Wspominano, że takie rozwiązanie byłoby wartościowe dla osób zmagających się z uczuleniem na nabiał lub nietolerancją glukozy. Mimo wszystko syrop nie powinien funkcjonować jako jedyne źródło przeciwutleniaczy, ponieważ spożywanie tego produktu w dużych ilościach będzie po prostu niezdrowe.

Syrop klonowy w walce z bakteriami

Uniwersalny skład syropu klonowego to początek wielu badań, między innymi tych w kierunku potencjalnego wzmacniania antybiotyków. Testy na zwierzętach potwierdziły działanie antybakteryjne syropu. Kto wie, może kiedyś będziemy wykorzystywać go do leczenia infekcji bakteryjnych?

Skutki uboczne spożywania syropu klonowego

Syrop klonowy jest dobrym urozmaiceniem diety, ale nie powinien być jego podstawą. Nadmierne spożywanie tego produktu może zaszkodzić i pogorszyć samopoczucie. Regularnego i częstego spożywania syropu powinny unikać osoby zmagające się z cukrzycą oraz kobiety w ciąży. Potas znajdujący się w tym produkcie może bowiem niekorzystnie wpłynąć na skurcze macicy.

Syrop klonowy - wartości odżywcze

Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze znajdujące się w 100 g syropu klonowego.

  • wartość energetyczna - 260 kcal
  • białko - 0,04 g
  • węglowodany - 67,0 g
  • cukier - 60,5 g
  • tłuszcz - 0,06 g
  • tłuszcze nasycone - 0,01 g
  • tłuszcze wielonienasycone - 0,02 g
  • witamina B1 - 0,07 mg
  • witamina B2 - 1,27 mg
  • witamina B3 - 0,08 mg
  • witamina B5 - 0,04 mg
  • witamina B4 - 1,60 mg
  • wapń - 102 mg
  • żelazo - 0,11 mg
  • magnez - 21,0 mg
  • fosfor - 2,00 mg
  • potas - 212 mg
  • sód - 12,00 mg
  • cynk - 1,47 mg
  • miedź - 0,02 mg
  • mangan - 2,91 mg
  • selen - 0,60 µg
  • woda - 32,4 g

Jak wykorzystywać syrop klonowy w kuchni?

W kuchennych rewolucjach z powodzeniem wykorzystasz zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze wersje syropu klonowego. W zależności od barwy produkty mogą różnić się smakiem - jaśniejsze są delikatne i subtelne, a wersje ciemne to charakterystyczny, „przypalony” smak. Kultową już tradycją jest oczywiście wykorzystywanie syropu klonowego jako polewy to ciast, naleśników, tostów czy gofrów. Produkt ten możesz wykorzystać również jako słodzik, a ciemniejsze syropy doskonale sprawdzają się w postaci marynaty do mięs.

Syrop klonowy na włosy? Zastosowanie w kosmetyce

Biotyna, niacyna i kwas pantotenowy - to właśnie tym związkom zawdzięczamy wyjątkowe kosmetyczne właściwości syropu klonowego, który świetnie sprawdza się jako środek nawilżający i regenerujący. To dlatego wykorzystuje się go we wszelkiego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych: balsamach, kremach, mydłach itd. Z jego dodatkiem przygotujecie także nawilżającą mgiełkę do włosów, odżywkę oraz… maskę!

Przepis na domową maseczkę z syropem klonowym

Przygotuj:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki naturalnego syropu klonowego,
  • 1 łyżeczkę miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w miseczce.
  2. Przygotuj kąpiel wodną i poczekaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą (w tym przypadku równie dobrze sprawdzi się mikrofala).
  3. Poczekaj, aż maska ostygnie, a następnie nałóż ją na włosy, równocześnie rozczesując je specjalnym, szerokim grzebieniem. Pozostałość maski delikatnie wetrzyj w skalp, możesz wykonywać przy tym masaż.
  4. Na włosy załóż czepek bądź reklamówkę.
  5. Maseczkę spłucz po 30 minutach, nie zapomnij o umyciu włosów.

Mamy nadzieję, że zwróciliśmy Waszą uwagę na złożoność właściwości syropu klonowego i ich uniwersalność. Warto dostosowywać codzienną dietę do wymagań swojego organizmu i korzystać z dobrodziejstw, którymi obdarza nas natura - w zdrowym trybie życia chodzi przede wszystkim o balans!


Zobacz także: