Miłośnicy lasu i nie tylko – w dzisiejszym wpisie opowiadamy o sośnie, jej najpopularniejszych rodzajach, właściwościach i zastosowaniu. Miłej lektury!

SPIS TREŚCI

  1. Rodzaje sosny
  2. Sosna – właściwości zdrowotne
  3. Preparaty z sosny – domowe przepisy


Sosna >>

Rodzaje sosny

Zacznijmy od podstaw, czyli od najbardziej znanych rodzajów sosny, które można spotkać nie tylko w lasach, ale także w przydomowych ogródkach czy przestrzeniach miejskich.

Sosna zwyczajna

Sosna zwyczajna, zwana także pospolitą, to jeden z najpopularniejszych gatunków tego drzewa. Sosnę pospolitą spotkamy przede wszystkim w mieszanych lasach. Jej drewno wykorzystuje się w budownictwie i jako materiał konstrukcyjny w stolarce czy meblarce. Żywica natomiast znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, wyrobie kosmetyków czy produkcji wyrobów papierowych. Sosnę zwyczajną rozpoznacie po prostym, równym i długim (do 45 m) pniu oraz parasolowatej lub stożkowej koronie.

Sosna czarna

Sosna czarna to drzewko o smukłej i stożkowatej koronie, która wraz z wiekiem drzewa może stawać się bardziej nieregularna. Dojrzałe drzewo osiąga wysokość do 50 m. Igły sosny czarnej są sztywne i ostro zakończone, pozostają na drzewie od 3 do 4 lat. Dobrze sprawdza się w większych ogrodach.

Sosna niska

Sosny niskie to często odmiany najpopularniejszych sosen. Charakteryzują się zwartym, krzaczastym lub kulistym pokrojem i osiągają maksymalną wysokość po 10 latach – jedynie 1,5 m. To czyni je jednak idealną ozdobą mniejszych ogrodów. Jeżeli planujesz zaaranżować ogród w stylu leśnym, nie zapomnij o igliwiu!

Sosna limba

Stożkowaty, z biegiem czasu zamieniający się w jajowaty kształt, czyli sosna limba. Często spotyka się ją w obszarach miejskich. Ten gatunek drzewka rośnie stosunkowo wolno, niektóre gatunki dorastają do 2 m, ale dobrze czuje się niemal w każdych warunkach.

Sosna wejmutka

Młode drzewka sosny wejmutki wyglądem przypominają puchaty krzaczek. Igły są cienkie, ale za to wyróżniają się intensywnym zapachem. W naturze wejmutka osiąga wysokość nawet 30 m, a w odmianach ogrodowych – ok. 15 m.

Kosodrzewina

Kosodrzewina, czyli sosna górska, w naturze jest drzewkiem objętym ochroną, ale dla wielbicieli przydomowych ogrodów mamy dobrą wiadomość – istnieją odmiany ogrodowe. Kosodrzewina dorasta maksymalnie do 3 metrów, ale zdarza się, że niektóre odmiany charakteryzują się o wiele mniejszą wysokością, np. 60 cm. Preferuje stanowisko słoneczne i jest tolerancyjna, jeśli chodzi o rodzaj gleby.

Sosna – właściwości zdrowotne

Prozdrowotne właściwości sosny czczono już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uważano ją wówczas za drzewo posiadające moc przywracania sił witalnych. Dziś właściwości tego drzewa doceniamy przede wszystkim za sprawą cennych składników, takich jak olejki eteryczne, sole mineralne, garbniki i flawonoidy.

Preparaty na bazie sosny pomagają przy chorobach górnych dróg oddechowych, takich jak nieżyt nosa, przeziębienie, zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli czy ból gardła. W zależności od części sosny możemy wybrać preparat o właściwościach przeciwbakteryjnych, wykrztuśnych i rozkurczowych (za nie odpowiadają pączki i pędy sosny) lub antyseptycznych i przeciwzapalnych (olejek sosnowy).

Olejek sosnowy znakomicie wpływa także na układ nerwowy – nie tylko dodaje energii, ale pobudza i przeciwdziała zmęczeniu. Kolejny cenny specyfik to dziegieć powstały na bazie kory sosny, który jest niezwykle pomocny w łagodzeniu objawów chorób skóry, przede wszystkim łuszczycy i łojotoku.

Preparaty z sosny – domowe przepisy

Igły sosny to także wspaniały surowiec wykorzystywany w kuchni. Dzięki nim przygotujesz pyszną herbatę, syrop lub olejek. Jak? Sprawdź nasze przepisy!

Herbata z igieł sosny

Herbata z igieł sosny świetnie sprawdzi się przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Jak przygotować taki napar?

  1. Świeżo zerwaną gałązkę z igłami zanurz we wrzątku i pozwól, by woskowy nalot na igiełkach się rozpuścił.
  2. Potem posiekaj całość, znowu zalej wrzątkiem i zagotuj.
  3. Poczekaj 10 minut – po tym czasie odcedź napar i dodaj do niego trochę miodu oraz pokrojoną skórkę cytryny.

Wyjątkowy smak gwarantowany!

Syrop sosnowy

Przełom kwietnia i maja to najlepszy czas na zbieranie pędów do syropu sosnowego. Oto jak go przyrządzić:

  1. Zerwane pędy należy dokładnie umyć i pokroić na niewielkie kawałki. W słoiku układaj na przemian pędy (warstwa 3 cm), cukier (warstwa 4 cm), zalewając całość odrobiną wody.
  2. Kiedy wypełnisz już cały słoik, dokładnie go zakręć i odłóż w nasłonecznione miejsce na tydzień.
  3. Po tym czasie syrop przelej do mniejszego naczynia i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Olejek sosnowy

W przypadku olejku sosnowego postępujemy podobnie jak przy produkcji syropu:

  1. Gałązki sosny potnij na drobne kawałki i włóż do słoika, równocześnie podgrzewając oliwę z oliwek w garnku.
  2. Podgrzaną oliwę przelej do słoika – naczynie dokładnie zakręć i na miesiąc pozostaw w suchym i ciemnym miejscu.
  3. Po upływie tego czasu przecedź olejek przez sito – gotowe!


Zobacz także: