Ciastka, pączki, lody, batoniki… Jak ciężko nieraz odmówić sobie tej małej przyjemności? Nie ma w tym nic dziwnego. Słodki smak pobudza wydzielanie endorfin i serotoniny, które wpływają na poczucie szczęścia. Poza tym, słodycze kojarzą się z czymś miłym, a to doznanie jest potęgowane przez wszechobecne reklamy. Niestety, jak doskonale wiadomo, biały cukier jest wyjątkowo szkodliwy dla organizmu, szczególnie w nadmiarze. Jak zatem, nie rezygnując ze słodkiego smaku, zadbać o swoje zdrowie? Odpowiedź jest prosta - stosować zamienniki cukru. Ksylitol, stewia, erytrol to jedynie część z nich, bo wybór jest bardzo szeroki. Wiele z nich nadaje się do używania także przez diabetyków, nie powodując wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Zamienniki cukru - nie tylko dla łasuchów

Ksylitol - cukier z kory brzozy

Ksylitol jest doskonałą alternatywą dla białego cukru, szczególnie dla cukrzyków oraz osób na diecie, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny oraz niską kaloryczność, a jego słodkość jest bardzo zbliżona do zwykłego cukru. Co ciekawe, stosowany w umiarkowanych ilościach nie szkodzi zębom, a nawet wykazuje działanie przeciwpróchnicze, dlatego też jest składnikiem gum do żucia i past do zębów. Jego kolejną zaletą jest to, że utrzymuje swój smak w różnych temperaturach, dzięki czemu śmiało można go dodawać do wypieków, dań gotowanych i mrożonek. Często występuje w składzie produktów przeznaczonych dla diabetyków. Pomaga również w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz ma pozytywny wpływ na zwiększenie gęstości kości. Warto pamiętać, że ksylitol nie jest odpowiedni dla małych dzieci i może być śmiertelny dla psów, ze względu na ich zupełnie inny niż u ludzi mechanizm uwalniania insuliny.


zamienniki cukru


Erytrol - smaku cukru i zero kalorii

Erytrol, podobnie jak ksylitol, świetnie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę. Wyróżnia się tym smakiem bardzo zbliżonym do smaku tradycyjnego, białego cukru. Jest całkowicie bezpiecznym dodatkiem do żywności, a żadne z wielu przeprowadzonych badań nie wykazało, aby miał jakikolwiek toksyczny wpływ na tkanki. Erytrol jest pozyskiwany w procesie fermentacji glukozy przez drożdże, ale naturalnie występuje w wielu owocach, porostach, wodorostach i czerwonym winie. Podobnie jak ksylitol, ma działanie przeciwpróchnicze. Ponadto pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.

Stewia - słodycz do potęgi

W przeciwieństwie do poprzednich, stewia w postaci proszku jest bardzo, bardzo słodka. Aż 200-300 razy bardziej niż zwykły cukier, więc lepiej ostrożnie słodzić herbatę. Nadaje się jako dodatek do ciast i deserów, zachowuje swój smak w wysokich temperaturach. Stewia jest dostępna także w formie świeżych liści, które doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek. Może być stosowana przez diabetyków, ponieważ, tak jak poprzednie substancje, nie podnosi poziomu insuliny we krwi.

Miód - pszczele dobrodziejstwo

O tym, że miód jest dobry i słodki, wie nie tylko Kubuś Puchatek. Prozdrowotne właściwości tego pszczelego produktu znane były już w czasach starożytnych. Występuje w wielu odmianach takich jak miód spadziowy, iglasty, rzepakowy, a nawet wrzosowy. Miód nie jest jednak dobrym zamiennikiem cukru dla diabetyków, ze względu na porównywalny do cukru indeks glikemiczny. Posiada jednak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.

Syropy daktylowy i klonowy

Podobnie jak miód, syropy również mają wysoki indeks glikemiczny i nie należą do dobrych zamienników cukru dla osób chorych na cukrzycę. Warto jednak o nich pamiętać, ponieważ w ich skład wchodzi wiele cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin, dlatego zdecydowanie lepiej od białego cukru nadają się jako sposób na nadanie słodkiego smaku deserom i wypiekom. Co więcej, posiadają oryginalny, charakterystyczny smak.