Smażone banany to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które wprowadzić Cię dobry nastrój na resztę dnia. Jak je przyrządzić? Zaintrygowani? Dobrze, zacznijmy jednak od początku...
Kilka słów o bananach. Jak zrobić je inaczej?
Czy są jacyś fani bananów? Zakładam, że tak. Nic dziwnego - banan to owoc, który zawiera wiele dobroczynnych mikroelementów. Jest bardzo bogaty m.in. w potas. Zajadano się nimi już tysiące lat temu. Dziś są uprawiane przede wszystkim w Afryce, gdzie przybyły z Malezji.
Więcej o właściwościach bananów i robieniu z nich przetworów »
Banan to owoc doskonale znany, ale przepisu, który przedstawimy dzisiaj, w starożytności z pewnością nie znano. Mowa o smażonych bananach w wersji deserowej. Oczywiście, trzeba pamiętać, że sposób przygotowania tego oryginalnego przepisu podnosi kaloryczność banana, ale na szczęście podnosi także intensywność rozkosznych doznań naszych kubków smakowych. Coś za coś - za zwiększoną liczbę kalorii otrzymujemy słodycz, i niebywały aromat wyczuwalny pod podniebieniem. Kto nie chciałby takiego śniadania mistrzów? Jak grzeszyć kulinarnie, to tylko w takim stylu. Pamiętajmy, że smażone banany to danie w pełni wegańskie.
Jak zrobić smażone banany? Prosty przepis
Składniki:
- 5 bananów
- 3 łyżki oleju kokosowego (może być też masło, margaryna lub ekologiczna margaryna bezmleczna)
- Syrop klonowy lub miód do polania
- Dodatkowy owoc (np. maliny) do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania - krok po kroku
- Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej.
- Na rozgrzany olej kładziemy obrane banany.
- Smażymy kilka minut na każdej ze stron.
- Zdejmujemy na talerz i polewamy wybranym przez siebie dodatkiem - syropem klonowym lub miodem.
- Dekorujemy wedle uznania.
- Serwujemy deser, gdy banany są wciąż bardzo ciepłe.
W taki właśnie sposób możemy samodzielnie, szybko i łatwo przyrządzić smaczny deser. Dzięki temu, że banany są pożywne, może nam zastąpić także śniadanie czy kolację.
Smacznego!
Zobacz także: