Smażone banany to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które wprowadzić Cię dobry nastrój na resztę dnia. Jak je przyrządzić? Zaintrygowani? Dobrze, zacznijmy jednak od początku...

Kilka słów o bananach. Jak zrobić je inaczej?

Czy są jacyś fani bananów? Zakładam, że tak. Nic dziwnego - banan to owoc, który zawiera wiele dobroczynnych mikroelementów. Jest bardzo bogaty m.in. w potas. Zajadano się nimi już tysiące lat temu. Dziś są uprawiane przede wszystkim w Afryce, gdzie przybyły z Malezji.


Więcej o właściwościach bananów i robieniu z nich przetworów »


Banan to owoc doskonale znany, ale przepisu, który przedstawimy dzisiaj, w starożytności z pewnością nie znano. Mowa o smażonych bananach w wersji deserowej. Oczywiście, trzeba pamiętać, że sposób przygotowania tego oryginalnego przepisu podnosi kaloryczność banana, ale na szczęście podnosi także intensywność rozkosznych doznań naszych kubków smakowych. Coś za coś - za zwiększoną liczbę kalorii otrzymujemy słodycz, i niebywały aromat wyczuwalny pod podniebieniem. Kto nie chciałby takiego śniadania mistrzów? Jak grzeszyć kulinarnie, to tylko w takim stylu. Pamiętajmy, że smażone banany to danie w pełni wegańskie.

Suszone banany >>

Jak zrobić smażone banany? Prosty przepis

Składniki:

  • 5 bananów
  • 3 łyżki oleju kokosowego (może być też masło, margaryna lub ekologiczna margaryna bezmleczna)
  • Syrop klonowy lub miód do polania
  • Dodatkowy owoc (np. maliny) do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania - krok po kroku

  1. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej.
  2. Na rozgrzany olej kładziemy obrane banany.
  3. Smażymy kilka minut na każdej ze stron.
  4. Zdejmujemy na talerz i polewamy wybranym przez siebie dodatkiem - syropem klonowym lub miodem.
  5. Dekorujemy wedle uznania.
  6. Serwujemy deser, gdy banany są wciąż bardzo ciepłe.

W taki właśnie sposób możemy samodzielnie, szybko i łatwo przyrządzić smaczny deser. Dzięki temu, że banany są pożywne, może nam zastąpić także śniadanie czy kolację.

Smacznego!


Zobacz także: