Ciasto bananowe to prawdziwy hit ostatnich lat. Nic dziwnego - w końcu jest bardzo smaczne, a w dodatku pozwala wykorzystać nieco starsze banany, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. Dzisiaj zapoznamy się z przepisem na tę zdrową i dietetyczną słodkość.

Zdrowe fit ciasto bananowe - jak zrobić?

Kluczem do sukcesu są - oczywiście - banany. Robiąc zakupy, staramy się zawsze kupić jak najładniejsze i najtwardsze. Szczególnym poważaniem cieszą się te, które są jeszcze zielone, gdyż mamy wtedy pewność, że będziemy mieli dużo czasu, by je zjeść. W przypadku ciasta bananowego sytuacja jest zgoła odmienna. W tym przypadku musimy banany najbrzydsze, najlepiej takie, które są już brązowe i miękkie. Jeśli użyjemy bardziej świeżych owoców, istnieje spore ryzyko, że placek nam nie wyjdzie.

Składniki:Zamienniki mąki >>

  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki masła lub oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • kilkanaście posiekanych drobno orzechów laskowych
  • kilka łyżek wody

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, tj. mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, orzechy. Banany rozgniatamy widelcem na miękką papkę i dodajemy do nich kilka łyżeczek wody. Dorzucamy resztę mokrych składników (w tym olej lub roztopione masło) i miksujemy. Możemy do tego wykorzystać także blender. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajmy o tym, że składniki muszą się dobrze połączyć, bo inaczej ciasto może nam się nie udać.

Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Możemy również podarować sobie papier, ale dobrze będzie wtedy wysypać ją tartą bułką. Rozgrzewamy piec do 175 stopni Celsjusza, wkładamy nasze ciasto i pieczemy przez ok. 50 minut.

Pamiętajmy o tym, że jest to bardzo wilgotne ciasto i sprawdzając patyczkiem, czy jest już upieczone, możemy bardzo łatwo dać się nabrać.

Nasze zdrowe ciasto jest już gotowe. Jeśli zastanawiacie się, ile kalorii ma nasz wypiek i jak wiele można zjeść, to nie mamy dobrych informacji. Same banany są dość tuczące, a w placku mamy jeszcze do tego sporą dawkę tłuszczu. W 100 gramach ciasta bananowego jest aż 250 kalorii, dlatego musimy pamiętać o tym, że powinniśmy spożywać je z umiarem, co niestety nie jest wcale takie proste.


Zobacz także: