Nadeszły chłodniejsze dni i jeszcze zimniejsze wieczory. Mówi się, że zarówno pielęgnacja ciała, aktywność fizyczna, jak i dieta powinny być dostosowane do zmieniających się warunków atmosferycznych. Nie inaczej dzieje się w przypadku dodatkowej suplementacji. Jakie są najlepsze witaminy na zimę i w których produktach je znajdziemy? Dowiecie się z poniższego artykułu!

Witamina C – na odporność

Nie bez powodu nasze babcie powtarzały nam, że herbata z cytryną i miodem pomoże nam wygrać z każdym przeziębieniem. I choć okazuje się, że cytryna wcale nie jest najlepszym możliwym źródłem witaminy C, to wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej chłodnych wieczorów, spędzonych w zaciszu domowego ogniska.

Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, wpływa na barierę odpornościową i jest niezastąpiona w procesach regeneracyjnych. Wykorzystuje się ją przy leczeniu depresji, problemach z nadciśnieniem tętniczym czy cukrzycy. Jest także polecana osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi czy niedokrwistością.

Znajdziecie ją w dzikiej róży, czarnej porzeczce, natce pietruszki i zielonych warzywach, takich jak jarmuż, brokuł czy brukselka.

Zielone warzywa >>


Zobacz więcej informacji o witaminie C »


Witamina D – na zimowy brak słońca

W ostatnim czasie dużo mówi się o niedoborze witaminy D, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Związek ten odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu w naszym organizmie, dba też o procesy mineralizacji kości i przyczynia się do zmniejszenia poczucia zmęczenia. Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy D są osłabienie organizmu i znaczne zmniejszenie odporności.

Jesienią i zimą, kiedy słońce pojawia się rzadko, bardzo często nie jesteśmy w stanie zapewnić naszemu ciału odpowiedniej ekspozycji na promienie słoneczne. Co więcej, późne wschody i wczesne zachody sprawiają, że zimą bardzo często funkcjonujemy w otoczeniu jedynie sztucznego światła.

Tę witaminę znajdziecie w mięsie niektórych ryb (np. w łososiu, dorszu, tuńczyku, śledziu, makreli), w tranie, serze i żółtkach jaj.


Zobacz więcej informacji o witaminie D »


Witaminy B – na układ nerwowy

Witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B6 i B12, są ogromnie istotne dla zdrowia naszego organizmu. Niedobór tej pierwszej powoduje niedokrwistość, zmiany nastroju, a braki tej drugiej mogą objawiać się w postaci chronicznego zmęczenia, drętwienia kończyn czy problemów z koncentracją. Witaminy z grupy B pomagają w budowaniu naturalnej bariery odpornościowej organizmu, poprawiają także kondycję umysłową i psychiczną, są również niezastąpione w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

W okresie jesienno-zimowym bardzo często zmagamy się z sezonowym osłabieniem, które uniemożliwia nam funkcjonowanie na „pełnych obrotach”. Warto zatem dostarczyć organizmowi produkty bogate w witaminy z grupy B.

Dobrym źródłem witaminy B12 jest czerwone mięso oraz niektóre gatunki ryb (najwięcej znajdziemy jej w szczupaku); w tego typu produktach znajdziecie także witaminę B6. Dodatkowo polecamy wzbogacić codzienną dietę o rośliny strączkowe, liściaste warzywa i pełne ziarna zbóż.

Witamina E – witamina młodości

Chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i przeciwdziała zakrzepom – witamina E to kolejny niezwykle istotny związek, który umożliwia nam prawidłowe funkcjonowanie. Ta witamina stoi na straży kondycji naszej skóry – zwłaszcza zimą, kiedy naskórek jest wyjątkowo narażony na wysuszenie.

Witaminę E znajdziecie w produktach takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, awokado, orzechy czy brokuły.

W powyższym artykule przedstawiliśmy najważniejsze witaminy, których nasz organizm potrzebuje – szczególnie w okresie zimowym. To związki, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych układów, w tym układu odpornościowego. Witaminy te łatwo dostarczyć ciału wraz z pożywieniem – przede wszystkim z warzywami, ale także określonymi rodzajami mięsa czy rybami. Mamy nadzieję, że dzięki lekturze tego artykułu łatwiej będzie Wam zadbać o obecność zdrowych produktów w swojej diecie, dzięki czemu zdrowo przetrwacie zimowy czas!


Bibliografia:

  1. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. doi: 10.1136/bmj.i6583.

  2. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. A review of micronutrients and the immune system–working in harmony to reduce the risk of infection. Nutrients. 2020;12(1):236. doi: 10.3390/nu12010236.

  3. Greiller CL, Martineau AR. Modulation of the immune response to respiratory viruses by vitamin D. Nutrients. 2015;7(6):4240-4270. doi: 10.3390/nu7064240.

  4. Phyo AZZ, Hughes AM, Adler NR, et al. Vitamin D and COVID-19: A Living Systematic Review. Clin Infect Dis. 2021;73(3):e755-e763. doi: 10.1093/cid/ciaa1279.

  5. Jolliffe DA, Camargo CA Jr, Sluyter JD, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: a systematic review and meta-analysis of aggregate data from randomised controlled trials. Lancet Diabetes Endocrinol. 2021;9(5):276-292. doi: 10.1016/S2213-8587(21)00051-6.


Zobacz także: