Słońce, świeże powietrze, rodzinne spotkania, schłodzone napoje i oczywiście? pyszne potrawy z grilla ? to jest coś bez czego większość z nas nie wyobraża sobie sezonu letniego. Bez wątpienia piękna pogoda, długie dni i ciepłe wieczory sprzyjają grillowaniu i przebywaniu na świeżym powietrzu.

Grillowanie jest powszechnie uważane (i słusznie!) nie tylko jako przyjemna forma spędzania czasu wolnego w gronie najbliższych - rodziny i przyjaciół, ale także jako jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, dlatego warto dołożyć wszelkich starań, aby robić to świadomie. Zadbajmy o to, aby serwowane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim baaaardzo zdrowe! :)

zdrowe grillowanie

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na wybór mięsa, aby nie było zbyt tłuste, a jeśli gościmy smakoszy ?swojskich i kalorycznych przysmaków? zwróćmy uwagę na dodatki tj.: sosy, które są nieodłącznych elementem każdego grillowanego posiłku.


Jednym z najpopularniejszych dodatków jest ketchup, czyli pomidorowy sos, który znajdziemy na półce każdego, nawet najmniejszego sklepu. Produkt ten możemy nabyć w słoiczkach, szklanych butelkach, plastikowych opakowaniach i saszetkach, aczkolwiek nie dajmy się zwieść opakowaniu, gdyż  ketchup ketchupowi nierówny.


Oczywiście, że naturalne ketchupy są najzdrowsze. Dlaczego? Pomidor, który stanowi główny składnik produktu, bez wątpienia jest nieocenionym źródłem likopenu, czyli naturalnego błonnika cechującego się pozytywnym wpływem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu m.in.: piersi oraz prostaty. I to właśnie te czerwone warzywo powinno być dominującym składnikiem każdego ketchupu, dlatego istotna kwestią jest uważne studiowanie etykiet, ponieważ nie każdy produkt cieszący się popularnością w mediach jest bogaty w pomidory, a tym samym dobry dla naszego zdrowia. Warto wybierać ketchupy bez sztucznych barwników, konserwantów i aromatów.

sosy do grilla

Innym dodatkiem do potraw, który niejednokrotnie stanowi bazę w gotowych, bądź samodzielnie przyrządzanych sosach jest majonez. Powszechnie dostępny w sklepach zazwyczaj jest produkowany z użyciem sproszkowanych jaj, soli, cukru, a także dodatkiem licznych substancji, które sprawiają, że produkt ten niechętnie jest polecany poprzez dietetyków. W naszym sklepie można zaopatrzyć się w majonezy pochodzące z naturalnych składników z ekologicznych upraw, które objęte są certyfikatem kontroli.


Smakoszom musztard proponujemy naturalne i ekologiczne produkty, które podobnie jak ketchupy i majonezy nie zawierają sztucznych, a przede wszystkim zbędnych barwników i konserwantów, ale zapewnią niepowtarzalny i wyśmienity smak.


Ponadto, warto wzbogacić smak grillowanych dań najstaranniej dobranymi przyprawami. Proponujemy najlepszej jakości przyprawy do grilla, do żeberek, do wołowiny i steków,  ryb oraz różnorodne przyprawy ziołowe, które idealnie mogą połączyć się z opiekanymi delikatnymi warzywami tj.: cukinia, pieczarki, bakłażan, papryka bądź szparagi. Pamiętajmy, że warzywa są nie tylko niskokaloryczne, ale doskonale mogą dopełnić smak serwowanych ryb i mięs.


A jeżeli brakuje Państwu pomysłów czym zaskoczyć najbliższych podczas weekendowego przyjęcia, proponujemy poszukać inspiracji w naszej ?Zielonej Bibliotece?. Znajdują się tutaj książki przepełnione szybkimi, prostymi, a jednoczenie wyśmienitymi przepisami na różnorodne dania mięsne, rybne i warzywne serwowane prosto z ogrodowego rusztu:).