To, czym karmimy nasze pociechy, ma ogromny wpływ na ich rozwój, właściwe tempo wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i zachowanie odpowiedniej masy ciała. Niestety, w dzisiejszych czasach, kiedy to jesteśmy stale zapracowani i zabiegani, bardzo często zaczyna brakować nam czasu i energii na przygotowywanie odpowiednich i pełnowartościowych posiłków dla naszych pociech, co może okazać się fatalne w skutkach dla zdrowia oraz funkcjonowania ich młodych organizmów. Faszerowanie dzieci zapychającymi przekąskami w postaci chipsów i słodyczy nigdy nie odniesie pozytywnych skutków, a także może przyczynić się do kreowania wśród nich niewłaściwych postaw i nawyków żywieniowych w ich późniejszym dorosłym życiu.
Zdrowe posiłki i fit przekąski wcale nie muszą źle smakować, a ich przygotowanie zabierać długich godzin. Istnieje wiele wiele sprawdzonych i łatwych w wykonaniu przepisów na zdrowe przekąski, które są jednocześnie smaczne i z powodzeniem można je zabrać do szkoły, na dodatkowe zajęcia czy treningi.
Proste przepisy na zdrowe przekąski
Przygotowanie zdrowych przekąsek wcale nie musi być czasochłonne. Poniżej przedstawiamy kilka prostych i tanich przepisów na smaczne i zdrowe przekąski dla dzieci (i nie tylko!):
Chipsy jabłkowe
Przygotuj:
- dwa jabłka,
- cynamon,
- rozmaryn,
- pastę z ziaren wanilii.
Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia naszych owoców. Jabłka możemy dodatkowo wydrążyć w środku, a następnie zetrzeć na mandolinie na stosunkowo cienkie plastry – dzięki temu chipsy będą bardziej chrupkie. Plasterki jabłek można już ułożyć na blachach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Połowę jabłek posmaruj cienką warstwą waniliowej pasty, a pozostałą część oprósz cynamonem. Polecamy też zaoszczędzić kilka plasterków i posypać je listkami świeżego rozmarynu. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez około godzinę.
Frytki z batatów lub z marchewki
Będziesz potrzebować:
- 3 batatów (alternatywnie: 3 marchewek),
- ulubionych świeżych przypraw, np. pieprzu, czosnku, słodkiej papryki, oregano, oliwy z oliwek.
Warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Bataty (lub marchewki) kroimy w cienkie słupki – jeżeli zależy Wam na wrażeniu ekstra chrupkości, pokrojone warzywa można włożyć na kilkadziesiąt minut do zamrażalnika. W tym czasie możesz przygotować marynatę. Do miseczki wlej kilka kropel oliwy z oliwek i wymieszaj z wybranymi przyprawami. Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem i polej przygotowaną marynatą, następnie piecz ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Ciasteczka owsiane
Przygotuj:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 jajka średniej wielkości,
- 4 łyżki cukru,
- 100 gramów masła, 200 gramów płatków owsianych.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane i proszek do pieczenia – całość mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło – mieszamy raz jeszcze. Ciasto powinno być stosunkowo gęste. Czas na wyłożenie go na blachę. Formuj niewielkie, płaskie ciasteczka – możesz do tego użyć foremek do ciastek lub szklanki. Uformowane ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Budyń jaglany
Składniki:
- dojrzały banan,
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
- 1,5 szklanki dowolnego mleka – krowiego lub roślinnego,
- łyżka masła orzechowego (opcjonalnie).
Kaszę opłucz w ciepłej wodzie i odcedź, a następnie wrzuć do mniejszego garnka. Zalej szklanką mleka i zacznij gotować, koniecznie na małym ogniu. Gotuj, aż kasza wchłonie całe mleko – zazwyczaj trwa to ok. 15 minut. Kaszę przełóż do blendera, dodaj połowę obranego banana, pół szklanki ciepłego mleka i (opcjonalnie) masło orzechowe. Zblenduj i gotowe! Budyń możesz dodatkowo polać ulubionym syropem dziecka lub urozmaicić świeżymi owocami.
Domowy popcorn
Będziesz potrzebować:
- 10 dag ziaren kukurydzy do prażenia,
- 2 łyżek masła klarowanego,
- opcjonalnie: oliwy z oliwek, oleju kokosowego etc.
Masło rozgrzej w większym naczyniu – tłuszcz powinien pokryć całą powierzchnię naczynia. Do garnka wrzuć dwa ziarna kukurydzy i przykryj go pokrywką. Jeżeli ziarna strzelą, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany – wtedy możesz dorzucić pozostałe ziarna. Od czasu do czasu poruszaj naczyniem, by zapobiec przypaleniu się popcornu. Jeżeli ziarna strzelają co trzy sekundy, to czas najwyższy zdjąć popcorn z ognia. Smacznego!
Pyszne owsiane muffiny
Do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy cukru ani sztucznych substancji spulchniających. To, jakie wybierzemy składniki to kwestia indywidualna - jedyne, czego będziemy potrzebować za każdym razem, to
- jaja
- odrobina mleka,
- płatki owsiane,
- opcjonalnie: mąka orkiszowa, bakalie, owoce i warzywa (np. marchew).
Przygotowując zdrowe muffiny musimy pamiętać, aby bardzo dokładnie wymieszać wszystkie mokre oraz suche składniki w dwóch osobnych naczyniach, a następnie wszystko ze sobą połączyć w dużej misie. Kiedy wszystkie składniki są już ze sobą połączone, możemy wypełnić formę do muffin specjalnymi papierkami i wlać do nich powstałą masą. Całość należy piec w temperaturze około 180 °C przez około 25-30 minut.
Zdrowe lody
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- zamrożonego banana
- naturalnego masła orzechowego bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego.
- opcjonalnie: łyżka jogurtu greckiego, pokrojone świeże owoce lub bakalie.
Banan i masło blendujemy ze sobą, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Całość przekładamy do miseczek i możemy opcjonalnie udekorować łyżką jogurtu greckiego oraz pokrojonymi świeżymi owocami lub bakaliami.
Omlet owsiany z bananem
Przygotuj:
- dwa jaja,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- banan (pokrojony w plasterki,
- opcjonalnie: bakalie.
Wystarczy wbić do miseczki dwa jaja, dodać 3 łyżki płatków owsianych oraz pokrojonego w plasterki banana i całość zblendować. Do zblendowanej masy dodać opcjonalnie bakalie i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Zobacz także: