
Olej rzepakowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Coś dla fanów zdrowego odżywiania, którzy dbają o jakość spożywanych przez siebie produktów - makaron z soczewicy. Włączając go do diety, zyskuje się smaczne źródło dobrze przyswajalnego białka, a jednocześnie - jest po prostu pyszny. Sprawdzi się świetnie w przypadku osób unikających białej mąki oraz cierpiących na nietolerancję glutenu. W składzie naszych makaronów znajdziecie bowiem tylko... mąkę z soczewicy i opcjonalnie warzywa!
Makaron z soczewicy to niezwykle wartościowy produkt, który wzbogaca dietę nie tylko o wspomniane białko, ale również dostarcza wielu witamin i mikroelementów. Korzyści z jego spożywania to m.in.
-obniżenie ciśnienia krwi dzięki wysokiej zawartości potasu
-profilaktyka przeciwnowotworowa (posiada taniny, chroniące organizm przed chorobami nowotworowymi)
-stanowi jedno z najlepiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego
-wspomaga leczenie anemii, przez dostarczanie sporych ilości żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12
-pomaga zadbać o szczupłą sylwetkę - jest bogaty w błonnik.
Wszystkie makarony z soczewicy, które posiadamy w swojej ofercie pochodzą od znanych i renomowanych producentów żywności ekologicznej jak Fabijańscy oraz Bio Kontynenty. Makarony te są wyprodukowane z różnych rodzajów soczewicy, a swoją strukturą niczym nie różnią się od najpopularniejszych gatunków włoskiej pasty. Wśród nich są choćby:
-Makaron z soczewicy czerwonej, muszla bez glutenu - Fabijańscy
-Makaron z soczewicy żółtej fusili, świderki - Fabijańscy
-Makaron z soczewicy czerwonej i marchewki, rurka - Bonduelle
-Makaron FIT z żółtej soczewicy i kasztanów - Alb Gold.
Jak widać, nasze makarony posiadają także wartościowe dodatki, dzięki którym ich wartość odżywcza jest jeszcze większa. Można wykorzystywać je na wiele sposobów podając z pesto lub sosem, a także dodając do zup. Przygotowanie makaronu z soczewicy niczym nie różni się od gotowania tradycyjnego makaronu i bez problemu poradzi sobie z tym każdy kucharz amator.
Intensywne, żywe kolory sprawiają zaś, że wyjątkowy jest nie tylko smak makaronu z soczewicy, ale także jego wygląd. Warto się o tym przekonać, korzystając również z innych rodzajów zdrowych makaronów, oferowanych przez nasz sklep. W pozostałych kategoriach można bowiem znaleźć równie ciekawe propozycje.
Zapraszamy do zakupów!
Olej rzepakowy, często nazywany „oliwą północy”, to jeden z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych w polskich kuchniach. Przez długi czas pozostawał w cieniu oliwy z oliwek.
Suszone śliwki od lat cieszą się popularnością jako zdrowa i naturalna przekąska. Choć często kojarzą się głównie z domowymi wypiekami lub dodatkiem do mięs, ich prozdrowotne właściwości sięgają znacznie dalej.
Szukasz idealnego zraszacza do swojego ogrodu, ale nie wiesz, od czego zacząć? W tym poradniku podpowiemy, jakie zraszacze sprawdzą się najlepiej w małych i dużych ogrodach.