Fasola biała

Jest 5 produktów.
-12%
w magazynie
-7% NOWOŚĆ
wysyłka w 48 godzin
wysyłka w 48 godzin

Fasola biała to roślina strączkowa pierwotnie uprawiana na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. Dotarła do Europy za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba. Dziś uznawana jest za jedno z najbardziej wartościowych źródeł białka roślinnego (20-30 g białka na 100 g) oraz błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Biała fasola dostarcza naszemu organizmowi także żelaza, magnezu czy wapnia.

Białą fasolę chętnie wykorzystuje się w przepisach kuchni wegańskiej ze względu na jej uniwersalność i świetny, delikatny smak. Dzięki niej można wyczarować pyszne jednogarnkowe dania, roślinne kotlety, pasztety, pasty kanapkowe. To także doskonały dodatek do wegańskich lub wegetariańskich zup. Fasola biała to podstawowy składnik kultowej, lubianej przez Polaków fasolki po bretońsku.

Aby przygotować białą fasolkę, wystarczy namoczyć ją w garnku przez 12 godzin, a następnie gotować w świeżej wodzie przez około 1 godzinę. Jednorazowe ugotowanie fasolki w większej ilości to najlepszy sposób, aby każdego dnia dostarczać organizmowi cennych wartości odżywczych. Warto pamiętać, że woda pozostała po gotowaniu fasolki czy innych roślin strączkowych, czyli aquafaba, to także wartościowy, pełny białka składnik. Aquafabę można wykorzystać do przygotowania roślinnych słodkości.

Jaką fasolkę znajdziesz w naszym sklepie? Polecamy m.in.:

-Fasola biała Jaś 400 g Bio od BioLife
-Fasola biały jaś w opakowaniu 1 kg od Bio Planet
-Fasola biała w opakowaniu 400 g od Bio Raj


Oferujemy naszym klientom wyłącznie najlepsze produkty ze sprawdzonych źródeł. Fasola biała dostępna w Bee.pl to certyfikowany składnik ekologiczny, bez szkodliwych dodatków i ulepszaczy smaku.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe