Poszukujesz prostych przepisów na zdrowe słodycze? Polecamy domowe batony energetyczne. Są proste i szybkie w wykonaniu - wystarczy parę składników, kilkanaście minut wolnego czasu oraz blaszka do pieczenia. Możesz do woli bawić się ich składem i smakiem.

Przepisy na domowe batony

1. Baton amarantusowy

Składniki:

  • 80-100 g ulubionych orzechów
  • ok. 300 g daktyli
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego

Sposób przygotowania: Daktyle namocz w ciepłej wodzie na 30 minut, następnie zblenduj je na gładką masę. Orzechy zblenduj do momentu, aż w konsystencji będą przypominać mąkę. Oba składniki połącz ze sobą dodając kakao i amarantus. Uformuj gładką masę, a następnie odkrój na mniejsze kawałki w kształcie batoników.

Przechowuj w lodówce.

2. Baton buraczkowy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ok 50 ml wody

Sposób przygotowania: Ugotuj buraczki, następnie rozdrobnij i dodaj wodę. Orzechy zblenduj na drobną mąkę lub pokrusz na drobne kawałki ? w zależności od tego, jaką wolisz konsystencję. Suche składniki zmieszaj w osobnym naczyniu. Następnie stopniowo dodawaj je do buraczków i dokładnie mieszaj aż powstanie gładka masa. Masę buraczkową podziel na mniejsze części i uformuj z nich batony.

Odstaw do zastygnięcia na pół godziny. Batony przechowuj w lodówce.

3. Baton musli

Składniki:

  • 1/2 szklanki daktyli pokrojonych drobno
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek ulubionego mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy

Sposób przygotowania: Upraż na patelni płatki owsiane i wiórki kokosowe. Daktyle namocz na 10-15 minut w mleku (3 łyżki). Mleko (3 łyżki) wymieszaj z masłem. Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść masę na batony musli. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy baton ostygnie, pokrój go na kawałki o takiej grubości, jaka będzie ci odpowiadać.

Smacznego!

Zalety naturalnych batonów

  • proste w wykonaniu
  • możliwość skomponowania ulubionych smaków
  • bez białego cukru
  • bez niezdrowych tłuszczy
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych barwników i polepszaczy smaku