Gorące i duszne letnie dni mogą dać się nam we znaki. Co prawda po długim okresie jesienno-zimowym jesteśmy spragnieni słońca, ale nie każdy z nas dobrze znosi upały. W trosce o siebie i bliskich warto odpowiednio przygotować się do tych ciepłych dni i pamiętać o absolutnie podstawowej rzeczy, czyli nawadnianiu organizmu.
Minimum dwa litry wody mineralnej powinny znaleźć się na pierwszej pozycji Twojej check listy na każdy dzień. Kolejny etap to schładzanie organizmu – oczywiście z głową. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na herbatę na zimno, która pomoże przetrwać nadchodzące upały. Wybierz swój ulubiony i ciesz się letnim orzeźwieniem!
Mrożona herbata z cytrusami
Propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej nuty i orzeźwiającego smaku. Mrożona herbata z cytrusami będzie idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy wypad na jezioro.
Lista składników:
- ulubiona zielona herbata (polecamy ekologiczną),
- kilka lub kilkanaście kostek lodu,
- grejpfrut, cytryna lub pomarańcza,
- opcjonalnie: miód lub innego słodzik.
Sposób przygotowania:
- Zaparz zieloną herbatę. Pamiętaj jednak, że tym razem nie przygotowujesz jedynie porcji dla siebie, a cały dzbanek mrożonego napoju. Dopasuj zatem pojemność dzbanka do ilości wody, w której parzysz herbatę.
- Zaparzoną herbatę wlej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia. Jeżeli się spieszysz, możesz jednak pominąć ten krok.
- Do herbaty wrzuć wcześniej pokrojonego cytrusa. Ilość owoców tak naprawdę zależy od Twoich preferencji.
- Jeżeli nie przepadasz za kwaskowym smakiem herbaty, możesz ją dodatkowo osłodzić.
- Na koniec dodaj kilka lub kilkanaście kostek lodu. Napój możesz udekorować miętą.
Absolutna klasyka, czyli mrożona biała herbata
Klasyczny smak białej herbaty przypadnie do gustu tym z Was, którzy – zarówno w życiu, jak i w kuchni – cenią sobie minimalizm i prostotę.
Lista składników:
- biała herbata,
- duża ilość kostek lodu,
- ulubione zioła lub jadalne kwiaty,
- opcjonalnie: słodzik.
Sposób przygotowania:
- Zaparz białą herbatę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do parzenia ustalić, ile mrożonej herbaty chcesz przygotować.
- W tym czasie uszykuj kostki lodu i wygodny słoik ze słomką.
- Wlej herbatę do słoika i wrzuć kostki lodu.
- Jeżeli nie przepadasz za klasycznym smakiem białej herbaty, możesz ją osłodzić.
- Ozdób napój ulubionymi ziołami lub jadalnymi kwiatami i ciesz się naturalnym orzeźwieniem.
Mrożona yerba na lato
Egzotyczna nutka yerby z dodatkiem limonki sprawdzi się w przypadku miłośników niecodziennych smaków i nieoczywistych orzeźwień.
Lista składników:
- dowolna yerba, np. delikatna despalada
- syrop z limonki,
- cytryna,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Yerbę wsyp do matero i zalej ciepłą wodą. Poczekaj, aż się zaparzy.
- Yerbę przelej do dzbanka i zostaw na kilka godzin, by ostygła.
- Dodaj odrobinę syropu z limonki i dwa plasterki cytryny, po czym wymieszaj.
- Dodaj dowolną ilość kostek lodu i jeszcze raz wymieszaj. Gotowe!
Mamy nadzieję, że nasze propozycje mrożonych herbat urozmaicą Wam gorączkę letniej nocy i sprawią, że poczujecie się rześko i w pełni sił!
Zobacz także: