Gorące i duszne letnie dni mogą dać się nam we znaki. Co prawda po długim okresie jesienno-zimowym jesteśmy spragnieni słońca, ale nie każdy z nas dobrze znosi upały. W trosce o siebie i bliskich warto odpowiednio przygotować się do tych ciepłych dni i pamiętać o absolutnie podstawowej rzeczy, czyli nawadnianiu organizmu.

Minimum dwa litry wody mineralnej powinny znaleźć się na pierwszej pozycji Twojej check listy na każdy dzień. Kolejny etap to schładzanie organizmu – oczywiście z głową. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na herbatę na zimno, która pomoże przetrwać nadchodzące upały. Wybierz swój ulubiony i ciesz się letnim orzeźwieniem!

Mrożona herbata z cytrusami

Propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej nuty i orzeźwiającego smaku. Mrożona herbata z cytrusami będzie idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy wypad na jezioro.

Lista składników:

  • ulubiona zielona herbata (polecamy ekologiczną),
  • kilka lub kilkanaście kostek lodu,
  • grejpfrut, cytryna lub pomarańcza,
  • opcjonalnie: miód lub innego słodzik.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz zieloną herbatę. Pamiętaj jednak, że tym razem nie przygotowujesz jedynie porcji dla siebie, a cały dzbanek mrożonego napoju. Dopasuj zatem pojemność dzbanka do ilości wody, w której parzysz herbatę.
  2. Zaparzoną herbatę wlej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia. Jeżeli się spieszysz, możesz jednak pominąć ten krok.
  3. Do herbaty wrzuć wcześniej pokrojonego cytrusa. Ilość owoców tak naprawdę zależy od Twoich preferencji.
  4. Jeżeli nie przepadasz za kwaskowym smakiem herbaty, możesz ją dodatkowo osłodzić.
  5. Na koniec dodaj kilka lub kilkanaście kostek lodu. Napój możesz udekorować miętą.

Zielona herbata >

Absolutna klasyka, czyli mrożona biała herbata

Klasyczny smak białej herbaty przypadnie do gustu tym z Was, którzy – zarówno w życiu, jak i w kuchni – cenią sobie minimalizm i prostotę.

Lista składników:

  • biała herbata,
  • duża ilość kostek lodu,
  • ulubione zioła lub jadalne kwiaty,
  • opcjonalnie: słodzik.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz białą herbatę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do parzenia ustalić, ile mrożonej herbaty chcesz przygotować.
  2. W tym czasie uszykuj kostki lodu i wygodny słoik ze słomką.
  3. Wlej herbatę do słoika i wrzuć kostki lodu.
  4. Jeżeli nie przepadasz za klasycznym smakiem białej herbaty, możesz ją osłodzić.
  5. Ozdób napój ulubionymi ziołami lub jadalnymi kwiatami i ciesz się naturalnym orzeźwieniem.

Yerba Mate >

Mrożona yerba na lato

Egzotyczna nutka yerby z dodatkiem limonki sprawdzi się w przypadku miłośników niecodziennych smaków i nieoczywistych orzeźwień.

Lista składników:

  • dowolna yerba, np. delikatna despalada
  • syrop z limonki,
  • cytryna,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Yerbę wsyp do matero i zalej ciepłą wodą. Poczekaj, aż się zaparzy.
  2. Yerbę przelej do dzbanka i zostaw na kilka godzin, by ostygła.
  3. Dodaj odrobinę syropu z limonki i dwa plasterki cytryny, po czym wymieszaj.
  4. Dodaj dowolną ilość kostek lodu i jeszcze raz wymieszaj. Gotowe!

Mamy nadzieję, że nasze propozycje mrożonych herbat urozmaicą Wam gorączkę letniej nocy i sprawią, że poczujecie się rześko i w pełni sił!


Zobacz także: