Oliwa z oliwek

Jest 150 produktów.
-6%
wysyłka w 24 godziny
-8%
wysyłka w 24 godziny
-6%
wysyłka w 24 godziny
-6% NOWOŚĆ
wysyłka w 24 godziny
-10%
wysyłka w 24 godziny

Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny powstały w wyniku wyciskania oliwek w procesie mechanicznym. Zawiera kwas oleinowy, jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, a także witamin: A, E, D i K.

Oferujemy oliwy z oliwek pochodzące od sprawdzonych producentów, dla których najwyższa jakość produktu jest najważniejsza. Nasze produkty są w pełni ekologiczne, wolne od konserwantów i wzmacniaczy smaków. W naszym asortymencie dostępna jest także oliwa z oliwek extra virgin, którą uzyskuje się z pierwszego tłoczenia na zimno. Charakteryzuje ją zielonkawy kolor oraz większa gęstość.

Oliwę z oliwek poleca się do:

  • - zup ,
  • - dań gotowych ,
  • - sałatek ,
  • - zimnych sosów ,
  • - pieczenia ryb ,
  • - pieczywa ,
  • - warzyw ,
  • - smażenia.

W naszym sklepie możesz zaopatrzyć się w oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, gorzkiej pomarańczy, papryczki chilli, czosnku, bazylii, a także ekstraktu z trufli. Wyjątkowy aromat tych oliw zmieni smak każdej potrawy:

  • - oliwa z oliwek ze świeżymi cytrynami idealnie podkreśli smak ryb, mięs i sałatek,
  • - oliwa z czosnkiem jest idealna do dań gotowanych, pieczonych i sosów,
  • - wersja z dodatkiem gorzkiej pomarańczy doskonale pasuje do sałatek, marynaty mięsa i słodkich wyrobów, natomiast oliwa z oliwek zawierająca ekstrakt z trufli do risotto, dań z makaronem czy carpaccio.

Oliwę z oliwek może spożywać niemal każdy, posiadamy także wersję oliwy z oliwek szczególnie polecaną dla dzieci, która ma wysoką przyswajalność oraz delikatny smak. Prezentowane przez nas oliwy sprzedawane są zarówno w szklanych, jak i metalowych naczyniach.

Rodzaje oliwy z oliwek

Wyróżnia się osiem kategorii, rodzajów oliwy z oliwek, jedynie część z nich przeznaczona jest do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej. To przede wszystkim oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek będąca połączeniem rafinowanej oliwy oraz tej z pierwszego tłoczenia, a także oliwa z wytłoczyn z oliwek. Rozróżnić można dodatkowo ich rodzaje i cechy ze względu na:

  • - sposób wytwarzania - tłoczenie na zimno, na gorąco, z wytłoczyn,
  • - ewentualny sposób przetworzenia - filtracja, rafinowanie,
  • - pochodzenie oliwek i oliwy - grecka, włoska, hiszpańska,
  • - jakość oliwy - klasyczna, ekologiczna,
  • - skład - czysta, dodatki aromatyzujące,
  • - poziom kwasowości,
  • - przeznaczenie - uniwersalna, do sałatek, do smażenia.

Najlepsza oliwa extra virgin powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno różnych odmian oliwek, zależnych zwykle od regionu, w którym są uprawiane. Na jakość oliwy wpływa przede wszystkim proces produkcji, ale i stopień dojrzałości owoców oliwki oraz ich pochodzenie, sposób uprawy.

Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

Oliwa tłoczona na zimno, niefiltrowana, z oznaczeniem extra virigin stanowi dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą one do niezbędnych składników diety, biorą udział w kluczowych procesach w organizmie. W dużym stopniu zawiera także jednonienasycony kwas oleinowy omega-9. Wśród innych wartości odżywczych wyróżnia ją zawartość witamin, w tym witaminy E, A, D oraz K.

Regularne spożywanie oliwy z oliwek może przyczynić się do usprawnienia pracy układu sercowo-naczyniowego, regulacji ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy nabytej. Oliwa z oliwek wykazuje właściwości przeciwzapalne, zawiera również naturalne przeciwutleniacze, przez co może opóźniać procesy starzenia się skóry i organizmu, uwalniania się wolnych rodników. Może mieć to także związek ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na nowotwór.

Zastosowanie oliwy z oliwek

Wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia używana jest przede wszystkim w kuchni. Oliwę stosuje się jako dodatek do dań na zimno, nośnik dla dipów i sosów, a także składnik zup, past. Można również polewać oliwą pieczywo zamiast używania masła czy margaryny. Używana jest również w procesie pieczenia oraz smażenia.

Oliwa znajduje też szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno jako baza, jak i dodatek do kosmetyków. Stosowanie oliwy z oliwek do pielęgnacji włosów, skóry czy paznokci również w ramach naturalnych domowych kosmetyków jest bardzo powszechne. Z uwagi na właściwości antybakteryjne oliwy oraz wpływ na układ trawienny, oliwa stosowana jest także pomocniczo w przypadku terapii niektórych schorzeń.

Oliwa w diecie śródziemnomorskiej

Tłuszcze wielonienasycone zawarte w oliwie z oliwek są niezbędne w komponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. Może ona bazować na założeniach sposobu odżywiania stosowanego w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwki i oliwę z nich wytwarzaną używa się dość powszechnie. Oliwą doprawia się wiele śródziemnomorskich dań oraz przetworów łączących zdrowe produkty takie jak:

  • - pomidory, inne warzywa oraz owoce,
  • - czosnek oraz zioła,
  • - pieczywo, pasty do pieczywa,
  • - ryby i owoce morza.

Zdrowe kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek mogą być dodatkowo nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwiększając ich przyswajalność. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia w połączeniu z czerwonym winem spożywanym dość powszechnie w krajach basenu Morza Śródziemnego stanowi idealny dodatek do zdrowych, urozmaiconych dań.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe