
Rodzaje i właściwości kawy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny powstały w wyniku wyciskania oliwek w procesie mechanicznym. Zawiera kwas oleinowy, jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, a także witamin: A, E, D i K.
Oferujemy oliwy z oliwek pochodzące od sprawdzonych producentów, dla których najwyższa jakość produktu jest najważniejsza. Nasze produkty są w pełni ekologiczne, wolne od konserwantów i wzmacniaczy smaków. W naszym asortymencie dostępna jest także oliwa z oliwek extra virgin, którą uzyskuje się z pierwszego tłoczenia na zimno. Charakteryzuje ją zielonkawy kolor oraz większa gęstość.
Oliwę z oliwek poleca się do:
W naszym sklepie możesz zaopatrzyć się w oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, gorzkiej pomarańczy, papryczki chilli, czosnku, bazylii, a także ekstraktu z trufli. Wyjątkowy aromat tych oliw zmieni smak każdej potrawy:
Oliwę z oliwek może spożywać niemal każdy, posiadamy także wersję oliwy z oliwek szczególnie polecaną dla dzieci, która ma wysoką przyswajalność oraz delikatny smak. Prezentowane przez nas oliwy sprzedawane są zarówno w szklanych, jak i metalowych naczyniach.
Wyróżnia się osiem kategorii, rodzajów oliwy z oliwek, jedynie część z nich przeznaczona jest do sprzedaży na terenie Unii Europejskiej. To przede wszystkim oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek będąca połączeniem rafinowanej oliwy oraz tej z pierwszego tłoczenia, a także oliwa z wytłoczyn z oliwek. Rozróżnić można dodatkowo ich rodzaje i cechy ze względu na:
Najlepsza oliwa extra virgin powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno różnych odmian oliwek, zależnych zwykle od regionu, w którym są uprawiane. Na jakość oliwy wpływa przede wszystkim proces produkcji, ale i stopień dojrzałości owoców oliwki oraz ich pochodzenie, sposób uprawy.
Oliwa tłoczona na zimno, niefiltrowana, z oznaczeniem extra virigin stanowi dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą one do niezbędnych składników diety, biorą udział w kluczowych procesach w organizmie. W dużym stopniu zawiera także jednonienasycony kwas oleinowy omega-9. Wśród innych wartości odżywczych wyróżnia ją zawartość witamin, w tym witaminy E, A, D oraz K.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek może przyczynić się do usprawnienia pracy układu sercowo-naczyniowego, regulacji ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy nabytej. Oliwa z oliwek wykazuje właściwości przeciwzapalne, zawiera również naturalne przeciwutleniacze, przez co może opóźniać procesy starzenia się skóry i organizmu, uwalniania się wolnych rodników. Może mieć to także związek ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na nowotwór.
Wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia używana jest przede wszystkim w kuchni. Oliwę stosuje się jako dodatek do dań na zimno, nośnik dla dipów i sosów, a także składnik zup, past. Można również polewać oliwą pieczywo zamiast używania masła czy margaryny. Używana jest również w procesie pieczenia oraz smażenia.
Oliwa znajduje też szerokie zastosowanie w kosmetyce, zarówno jako baza, jak i dodatek do kosmetyków. Stosowanie oliwy z oliwek do pielęgnacji włosów, skóry czy paznokci również w ramach naturalnych domowych kosmetyków jest bardzo powszechne. Z uwagi na właściwości antybakteryjne oliwy oraz wpływ na układ trawienny, oliwa stosowana jest także pomocniczo w przypadku terapii niektórych schorzeń.
Tłuszcze wielonienasycone zawarte w oliwie z oliwek są niezbędne w komponowaniu zdrowej, zbilansowanej diety. Może ona bazować na założeniach sposobu odżywiania stosowanego w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwki i oliwę z nich wytwarzaną używa się dość powszechnie. Oliwą doprawia się wiele śródziemnomorskich dań oraz przetworów łączących zdrowe produkty takie jak:
Zdrowe kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek mogą być dodatkowo nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwiększając ich przyswajalność. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia w połączeniu z czerwonym winem spożywanym dość powszechnie w krajach basenu Morza Śródziemnego stanowi idealny dodatek do zdrowych, urozmaiconych dań.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
Wiosna to czas, kiedy na straganach i w supermarketach pojawiają się nowalijki – świeże, kolorowe warzywa, które wprowadzają radość do naszej diety.
Karmienie piersią to piękny i naturalny proces, ale również wyzwanie, które wymaga od matki odpowiedniego podejścia do żywienia. W tym artykule przyjrzymy się, jakie są najważniejsze zasady diety matki karmiącej.