Fasola czarna

Jest 1 produkt.

Na całym świecie uprawia się prawie 400 różnych gatunków fasoli, jednak to właśnie fasola czarna uważana jest za najbardziej wartościową. Po raz pierwszy została zebrana niemal 7 tysięcy lat temu w rejonie Meksyku i Południowej Ameryki, a z biegiem czasu zaczęła pojawiać się też na wszystkich innych kontynentach. Już podczas pierwszych upraw czarna fasola zyskała miano prozdrowotnego produktu, który pomaga zachować zdrowie i spowalnia proces starzenia.

Fasola czarna - właściwości

Fasola czarna charakteryzuje się ogromną ilością witamin i składników odżywczych. W swoim składzie zawiera między innymi witaminę A, E, magnez, żelazo oraz kwas foliowy. Dodatkowo jest źródłem cennego kwasu omega-3.

My uważamy, że warto, a Wy? A jeśli to za mało, to dodamy jeszcze, że czarna fasola może z powodzeniem służyć jako zamiennik mięsa. Ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka, często używana jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Można z niej przygotować burgery, kotleciki lub dodać ją do sałatki.

W tej kategorii znajdziecie ekologiczną czarną fasolę od Bio Planet. Po więcej takich dobroczynnych produktów zapraszamy do innych kategorii w naszym sklepie internetowym. Wybór jest naprawdę spory, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Życzymy udanych zakupów!

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe