Orzechy nerkowca wywodzą się z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, gdzie porastają drzewa nerkowca zachodniego - nazywanego bardziej naukowo Nanerczem zachodnim. Charakteryzują się one jasnym kolorem i specyficznym, wygiętym kształtem, który w swojej postaci przypomina ludzką nerkę - stąd też, być może pochodzi ta potoczna nazwa dla tego orzecha.
SPIS TREŚCI |
Nerkowce są uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Koneserzy doceniają je za niebagatelny, słodki smak, z lekko mączystą nutą. Dla Europejczyków stanowią wartościową przekąskę, która ma szerokie zastosowanie w gastronomii.
Orzechami nerkowca zajadają się zarówno weganie, jak i zwolennicy potraw mięsnych. Z nerkowców można wykonać smaczną pastę, masło orzechowe, a w wykwintnych potrawach mięsnych mogą stanowić smakowitą posypkę. Nie dość, że są piekielnie smaczne, to stanowią prawdziwą bombę składników odżywczych.
Polecają je lekarze, ze względu na szeroką gamę zawartych w nich mikroelementów. Niewielka ilość orzechów nerkowca dostarcza ogromną ilość makroskładników, witamin i minerałów. To sprawia, że posiadają więcej zalet niż wad.
Z orzechów można wykonać nie tylko pyszne dania, ale i wartościowe, zdrowe przekąski. Nerkowce posiadają substancje i pierwiastki, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie wielu układów człowieka. Docenia się je przede wszystkim za działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy oraz cukrzycy.
Orzechy są wyjątkowo cennym źródłem fosforu, magnezu oraz potasu. Posiadają także szereg innych, niezbędnych minerałów: żelazo, cynk, czy wapń. Te składniki wspomagają pracę układu krwionośnego, wzmacniają naczynia oraz organy wewnętrzne, w tym serce. Mają korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zbijają zły cholesterol. Orzechami nerkowca mogą wspomagać się osoby, które mają niedobory witaminy K oraz witamin z grupy B.
Orzechy nerkowca są kalorycznym składnikiem żywieniowym. Nie jest zresztą to wyjątek: większość orzechów posiada podobną charakterystykę, jeśli chodzi o ilość dostarczanej energii. Mała garść (30 g) orzechów nerkowca dostarcza ponad 150 kcal. Poniżej zamieściliśmy skrót tabeli kalorycznej, określającej wartości odżywcze orzechów w 100 g orzechów nerkowca.
Orzechami nerkowca można zajadać się w nieprzetworzonej formie. Można je także wykorzystać do przyrządzania smakowitych dań. Z orzechów nerkowca korzystają m.in. mieszkańcy Indii, przygotowując tradycyjne curry. W niektórych przepisach nerkowce znajdują swoje zastosowanie także w kuchni tajskiej, jako składnik Pad Thai.
Orzechy wykorzystywane są również jako dodatek do czekolad, deserów, czy posypek. Z wyłuskanych i zmiażdżonych owoców nanercza zachodniego można wykonać także smakowite masło orzechowe. Świetnie komponują się z mięsem białym, a w szczególności z filetem z kurczaka. Uzupełniają także mieszanki musli, tworząc pyszną granolę.
Orzechy nanercza zachodniego są de facto nasionkami, ukrytymi w owocowej skorupie. Aby wydobyć orzech, należy przedrzeć się przez twardą łupinę, okalającą smaczną przekąskę. To nie jedyna trudność, jaka spotyka zbieraczy orzechów nerkowca.
Tuż pod łupiną znajduje się warstwa toksycznego oleju, wypalającego skórę. Pracownicy plantacji bardzo często mają poparzone ręce, a na ich dłoniach znajdują się liczne blizny. Problem dotyczy przede wszystkim biedniejszych regionów świata, gdzie zbieraczy nie wyposaża się w odzież ochronną i rękawice do pracy.
Garść spożytych nerkowców to nie tylko przyjemność smakowa, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Orzechy mogą stanowić urozmaicający dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Sprawdzą się także wtedy, gdy mamy ochotę "coś pochrupać". Nie wolno z nimi przesadzać, w szczególności gdy prowadzimy statyczny tryb życia. Mają dużo kalorii, dlatego warto je dawkować z rozsądkiem.