W dzisiejszych czasach, docenianie darów natury staje się coraz to bardziej popularne. Szczególną uwagę zwraca się na siemię lniane i jego właściwości lecznicze. To malutkie nasionka lnu, z których uzyskany wywar działa łagodząco na różnorodne dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami, poprzez funkcje osłaniające przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Nasiona te cechują się także właściwościami lekko przeczyszczającymi, poprzez proces pęcznienia w jelicie grubym i przyśpieszenia ruchów robaczkowych, wpływających na wypróżnianie. Dodatkowo, siemię lniane poleca się kobietom będącym w okresie menopauzy, gdyż cechuje się właściwościami regulującymi poziom estrogenów w organizmie. Niektórzy twierdzą, że codzienne spożywanie siemienia lnianego wpływa hamująco na rozwój raka piersi u kobiet dojrzałych. Co więcej, siemię zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry.
Roślina ta jest bogata w składniki takie jak: kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, białko, potas, cynk.
Siemię lniane mielone to drobne, płaskie nasiona lnu zwyczajnego o brązowej lub złotej barwie, które zanurzone w wodzie pęcznieją i otaczają się charakterystyczną, dużą ilością śluzu. Posiada ono liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Świetnie sprawdza się zarówno jako element codziennej diety, jak i element pielęgnacji ciała. Jego właściwości znane są już od czasów starożytnych.
Siemię lniane stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety, posiada ON wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu:
Sposób użycia:
Korzystamy z plików cookies.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce.