Zostało 8 dni do momentu aż zasiądziemy przy wigilijnym stole! Czekacie już na barszcz ? Ja tak, tylko najpierw sama będę musiała go zrobić, a biorąc pod uwagę przygotowanie kolacji wigilijnej dla całej rodziny nie będzie to takie proste więc?.no cóż będę musiała troszkę ułatwić sobie życie :)

Już w zeszłym roku odkryłam to cudo - Barszcz Z Buraków Kiszonych Bio 750 Ml - Bio Food. To gotowy produkt, który wystarczy podgrzać i barszcz gotowy :) Jeżeli jest czas robię tylko uszka i wszyscy zajadają z radością.



Składniki: sok z buraków kiszonych* (70%), sok z selerów kiszonych* (30%), przyprawy: liść laurowy*, ziele angielskie*, majeranek*, czosnek* (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Chyba się ze mną zgodzicie, że nie ma się do czego przyczepić ?

Dla chętnych podaję (już trochę bardziej pracochłonny)
PRZEPIS NA USZKA

Składniki:

Farsz:

  • 5 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku

Namoczone przez noc grzyby ugotuj do miękkości, wyjmij z wody i odsącz. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na maśle. Do cebulki dodaj pokrojone w kostkę grzyby i jeszcze chwilę smaż. Składniki przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • sól

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i ciepłą wodę. Zanim woda wystygnie wymieszaj wszystkie składniki. Stolnicę posyp mąką i zagnieć ciasto.  W razie potrzeby posypuj co jakiś czas mąką. Ciasto powinno być puszyste i niezbyt ścisłe. Odstaw je na pół godziny i przykryj ściereczką aby nie wyschło.

Wykonanie:

Rozwałkuj ciasto. Potnij je na kwadraty o boku ok. 3 cm. Łyżeczką nakładaj niewielką ilość farszu, a następnie składaj je w trójkąty i sklejaj brzegi. Rób to dokładnie, aby farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Na koniec sklejaj przeciwległe rogi trójkątów.


GOTOWE!