Witamy wszystkich miłośników zdrowego odżywiania się! Dziś przedstawimy Wam bajecznie prosty przepis, dzięki któremu stworzycie pyszne i zdrowe burgery z kaszy gryczanej. To niezwykle łatwe w przygotowaniu, ale smaczne danie i – co najlepsze – wcale nie wymaga trudno dostępnych składników!

Składniki

Przygotuj:

  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 120 gramów twarogu półtłustego,
  • jajko,
  • koperek lub szczypiorek,
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • ketchup łagodny lub pikantny (zalecamy bez konserwantów)
  • bułki, ulubione dodatki: sałatę, czerwoną cebulę, paprykę, ser itd.

Składniki znajdziesz w "Polecanych produktach" - kliknij, aby przejść »

Kasza gryczana >
Sposób przygotowania

Teraz przechodzimy do działania!

  • Kaszę gryczaną ugotuj, a następnie pozbądź się nadmiaru wody i przesyp ją do większej miski.
  • Do kaszy dodaj twaróg półtłusty, wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Całość wymieszaj.
  • Następnie dodaj sól i pieprz oraz ulubione przyprawy. Wymieszaj i dodaj szczypiorek lub koperek. Wymieszaj jeszcze raz. Masa powinna być jednolita i pozwalać na swobodne formowanie kotletów.
  • Kotlety najlepiej formować w dłoniach. Po ich przygotowaniu, czas na smażenie.
  • Kotlety smaż na średnim ogniu, z jednej i drugiej strony.
  • Smażąc kotlety, możesz od razu nastawić piekarnik na 200 stopni i przygotować bułki z sałatą i ulubionymi warzywami.
  • Do bułek dodaj kotlety, możesz posmarować je dodatkowo ulubionym sosem. Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5-10 minut – tak, by bułka była chrupka.

Burgery z kaszy gryczanej sprawdzą się świetnie jako danie na spotkanie z przyjaciółmi, pożywny lunch czy po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na zdrowy fast-food. Smacznego!


Zobacz także: