Witamy wszystkich miłośników zdrowego odżywiania się! Dziś przedstawimy Wam bajecznie prosty przepis, dzięki któremu stworzycie pyszne i zdrowe burgery z kaszy gryczanej. To niezwykle łatwe w przygotowaniu, ale smaczne danie i – co najlepsze – wcale nie wymaga trudno dostępnych składników!
Składniki
Przygotuj:
- 100 gramów kaszy gryczanej
- 120 gramów twarogu półtłustego,
- jajko,
- koperek lub szczypiorek,
- 2 płaskie łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- ketchup łagodny lub pikantny (zalecamy bez konserwantów)
- bułki, ulubione dodatki: sałatę, czerwoną cebulę, paprykę, ser itd.
Składniki znajdziesz w "Polecanych produktach" - kliknij, aby przejść »

Sposób przygotowania
Teraz przechodzimy do działania!
- Kaszę gryczaną ugotuj, a następnie pozbądź się nadmiaru wody i przesyp ją do większej miski.
- Do kaszy dodaj twaróg półtłusty, wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Całość wymieszaj.
- Następnie dodaj sól i pieprz oraz ulubione przyprawy. Wymieszaj i dodaj szczypiorek lub koperek. Wymieszaj jeszcze raz. Masa powinna być jednolita i pozwalać na swobodne formowanie kotletów.
- Kotlety najlepiej formować w dłoniach. Po ich przygotowaniu, czas na smażenie.
- Kotlety smaż na średnim ogniu, z jednej i drugiej strony.
- Smażąc kotlety, możesz od razu nastawić piekarnik na 200 stopni i przygotować bułki z sałatą i ulubionymi warzywami.
- Do bułek dodaj kotlety, możesz posmarować je dodatkowo ulubionym sosem. Wszystko włóż do piekarnika i piecz przez 5-10 minut – tak, by bułka była chrupka.
Burgery z kaszy gryczanej sprawdzą się świetnie jako danie na spotkanie z przyjaciółmi, pożywny lunch czy po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na zdrowy fast-food. Smacznego!
Zobacz także:
- Wegańskie burgery - skladniki i sposób na szybkie przyrządzanie
- Tofucznica - przepis. Oto, jak ją przygotować