Kasza gryczana zaliczana jest do najbardziej odżywczych i prozdrowotnych kasz. Wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. W zależności od obróbki wyróżnia się kaszę gryczaną nieprażoną (białą), kaszę gryczaną prażoną oraz kaszę gryczaną krakowską nieprażoną (otrzymywaną z obłuskanych i pokrojonych ziaren gryki). Ciemniejsza kasza jest bardziej popularna w polskiej kuchni, posiada też silniejszy, orzechowy smak i aromat.
Kasza gryczana zawiera magnez, mangan i miedź, kwas foliowy. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B: B6, kwasu pantotenowego, niacyny, tiaminy i choliny. Zawiera błonnik oraz antyoksydanty. Dzięki bogactwu aminokwasów gryka i jej produkty pochodne sprzyjają redukcji cholesterolu we krwi oraz wzrostowi dobrego cholesterolu HDL.
Gryczana kasza polecana jest również dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie jest ziarnem, a w związku z tym nie zawiera glutenu.
Oferujemy kasze najwyżej jakości, zarówno prażone, jak i nieprażone. A także z upraw ekologicznych, potwierdzonych certyfikatem. Dostępne są w różnych pojemnościach i opakowaniach.
Kaszę gryczaną traktuje się zazwyczaj jako dodatek do dania głównego: gulaszu, zup, pasztetu, dietetycznych sałatek, dań jednogarnkowych, past do chleba, farszy, zapiekanek. Dobrze komponuje się z warzywami, mięsem, serami. Sprawdza się idealnie także jako składnik deserów. Niezwykle smaczna jest także kasza gryczana z grzybami. W naszym asortymencie znajduje się także mąka gryczana.