carpaccio z buraka

Carpaccio to tradycyjne danie, które znamy przede wszystkim z włoskich rejonów kulinarnych. Klasyczna wersja tej potrawy występuje rzecz jasna w wersji mięsnej, jednak istnieje również cały szereg wegetariańskich alternatyw. Wśród nich znajduje się między innymi przepyszne carpaccio z buraka!

Jak zrobić carpaccio z buraka? Przepis

Potrzebujesz:

  • dwóch buraków ćwikłowych średniej wielkości,
  • garści orzechów włoskich,
  • roladki z sera koziego twarogowego,
  • rukoli,
  • 4 łyżek oliwy,
  • soku z połowy cytryny,
  • pieprzu i soli.

Przepis krok po kroku:

  1. Przygodę z carpaccio zaczynamy od buraków – musisz je umyć i upiec. Jak? Najprostszy sposób to zawinięcie warzyw w folię aluminiową i włożenie ich do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Buraki pieką się stosunkowo długo, bo nawet do 90 minut – wszystko tak naprawdę zależy od wielkości poszczególnych warzyw.
  2. Gdy buraki będą już upieczone, pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je ze skóry – kolejny krok to pokrojenie buraków w cienkie plasterki.
  3. Plasterki możesz układać od razu na płaskim talerzu.
  4. Przyszedł czas na orzechy włoskie – pokrusz je i upraż.
  5. Na burakach umieść rukolę (alternatywnie szpinak lub roszponkę).
  6. Następnie rozłóż na całości kawałki sera koziego, a na samym końcu dodaj orzechy.
  7. Carpaccio skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj pieprzu i soli. Przed podaniem możesz schłodzić danie w lodówce.
Kolejny pomysł na pyszny wege posiłek zrealizowany! Zaproś znajomych i zaskocz ich pyszną, wegetariańską wersją włoskiego carpaccio. Kulinarne wrażenia gwarantowane!