Carpaccio to tradycyjne danie, które znamy przede wszystkim z włoskich rejonów kulinarnych. Klasyczna wersja tej potrawy występuje rzecz jasna w wersji mięsnej, jednak istnieje również cały szereg wegetariańskich alternatyw. Wśród nich znajduje się między innymi przepyszne carpaccio z buraka!
Jak zrobić carpaccio z buraka? Przepis
Potrzebujesz:
- dwóch buraków ćwikłowych średniej wielkości,
- garści orzechów włoskich,
- roladki z sera koziego twarogowego,
- rukoli,
- 4 łyżek oliwy,
- soku z połowy cytryny,
- pieprzu i soli.
Przepis krok po kroku:
- Przygodę z carpaccio zaczynamy od buraków – musisz je umyć i upiec. Jak? Najprostszy sposób to zawinięcie warzyw w folię aluminiową i włożenie ich do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Buraki pieką się stosunkowo długo, bo nawet do 90 minut – wszystko tak naprawdę zależy od wielkości poszczególnych warzyw.
- Gdy buraki będą już upieczone, pozwól im ostygnąć, a następnie obierz je ze skóry – kolejny krok to pokrojenie buraków w cienkie plasterki.
- Plasterki możesz układać od razu na płaskim talerzu.
- Przyszedł czas na orzechy włoskie – pokrusz je i upraż.
- Na burakach umieść rukolę (alternatywnie szpinak lub roszponkę).
- Następnie rozłóż na całości kawałki sera koziego, a na samym końcu dodaj orzechy.
- Carpaccio skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj pieprzu i soli. Przed podaniem możesz schłodzić danie w lodówce.