Ten przepis na chłodnik z awokado jest propozycją dla wszystkich osób, które chcą rozpieścić oraz schłodzić swoje kubki smakowe w gorące, letnie dni. Warto przy tym zaznaczyć, że nasza zupa oprócz niesamowitego smaku jest również bardzo zdrowa. Przepis nie jest trudny i poradzą sobie z nim nawet osoby, które z gotowaniem mają niewiele wspólnego.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Wartość energetyczna na 100 g: 58 kcal
Składniki
Do przygotowania naszego chłodnika z awokado potrzebne będą następujące składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 zielony ogórek,
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 gałązki mięty,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- garść świeżej kolendry,
- 300 ml kefiru,
- sól,
- czarny pieprz,
- 6 rzodkiewek,
- 0,5 szklanki wody,
- 2 kromki chleba.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naszej zupy zaczynamy od przekrojenia awokado na pół, aby możliwe było wyjęcie pestki z owocu oraz wybranie z niego miąższu. Na małe kawałki siekamy również obrany, zielony ogórek.
- Miąższ oraz ogórek przekładamy do wolnej miski, a następnie dodajemy do kompletu garść kolendry, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczkę soku z limonki, 0,5 szklanki wody oraz kefir.
- Kolejnym krokiem jest zmiksowanie wszystkich składników, które mamy w misce. Najlepiej jest użyć do tego zadania blender. Miksujemy do czasu, aż nasze składniki przemienią się w jednolitą masę.
- Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy je do piekarnika, aby je odpowiednio podpiec. W ten sposób otrzymamy grzanki.
- Chłodnik możemy przelać do miseczki oraz dodać grzanki, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz trochę mięty. W przypadku, gdy nie chcemy już czekać, aż chłodnik zrobi się zimny, możemy dodać do niego trochę lodu.
- Na koniec dla smaku przyprawiamy zupę odrobiną soli i pieprzu.
Jak widać, przygotowanie chłodnika z awokado jest bajecznie prosty, za to efekt - przepyszny. Smacznego!
Zobacz także: