Chłodnik z awokado

Ten przepis na chłodnik z awokado jest propozycją dla wszystkich osób, które chcą rozpieścić oraz schłodzić swoje kubki smakowe w gorące, letnie dni. Warto przy tym zaznaczyć, że nasza zupa oprócz niesamowitego smaku jest również bardzo zdrowa. Przepis nie jest trudny i poradzą sobie z nim nawet osoby, które z gotowaniem mają niewiele wspólnego.

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: dla 2 osób

Wartość energetyczna na 100 g: 58 kcal

Składniki

Do przygotowania naszego chłodnika z awokado potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 zielony ogórek,
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 gałązki mięty,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • garść świeżej kolendry,
  • 300 ml kefiru,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 6 rzodkiewek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 kromki chleba.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naszej zupy zaczynamy od przekrojenia awokado na pół, aby możliwe było wyjęcie pestki z owocu oraz wybranie z niego miąższu. Na małe kawałki siekamy również obrany, zielony ogórek.
  2. Miąższ oraz ogórek przekładamy do wolnej miski, a następnie dodajemy do kompletu garść kolendry, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczkę soku z limonki, 0,5 szklanki wody oraz kefir.
  3. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie wszystkich składników, które mamy w misce. Najlepiej jest użyć do tego zadania blender. Miksujemy do czasu, aż nasze składniki przemienią się w jednolitą masę.
  4. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy je do piekarnika, aby je odpowiednio podpiec. W ten sposób otrzymamy grzanki.
  5. Chłodnik możemy przelać do miseczki oraz dodać grzanki, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz trochę mięty. W przypadku, gdy nie chcemy już czekać, aż chłodnik zrobi się zimny, możemy dodać do niego trochę lodu.
  6. Na koniec dla smaku przyprawiamy zupę odrobiną soli i pieprzu.

Jak widać, przygotowanie chłodnika z awokado jest bajecznie prosty, za to efekt - przepyszny. Smacznego!


Zobacz także: