czarna herbata

Herbata znana jest od tysiącleci. To popularny napój, który zajmuje drugie miejsce w rankingu najczęściej spożywanych płynów. Jest regularnie wypijana przez ponad 60% ludności na całym świecie. Polacy zajmują czwarte miejsce w Europie pod względem spożycia tego bursztynowego napoju. Najbardziej znana i lubiana jest herbata czarna, która występuje w wielu odmianach. Wyróżnia ją nie tylko intensywny smak i piękny kolor, ale również szereg właściwości, które korzystnie wpływają na stan organizmu.

SPIS TREŚCI

  1. Co to jest herbata?
  2. Jakie właściwości ma czarna herbata?
  3. Przeciwwskazania. Jakie wady ma czarna herbata?
  4. Czarna herbata – inne zastosowania
  5. Jak parzyć czarną herbatę?
  6. Czarna herbata dla kobiet w ciąży


Co to jest herbata?

Herbata to napój, który wywodzi się z Chin. Produkowany jest z liści oraz nierozwiniętych pąków krzewu kamelii chińskiej. Aby powstał smaczny napój, roślina musi przejść proces naturalnego lub mechanicznie przyśpieszonego więdnięcia i podsuszania, a następnie proces fermentacji i suszenia. Przed pakowaniem i trafieniem na rynek, liście są sortowane i oczyszczane. W sklepach znaleźć można wiele odmian czarnej herbat. Najbardziej znane to: Ceylon, Darjeeling, Assam, Yunnan i Earl Grey. Głównymi dostawcami herbaty są kraje południowo-wschodniej części Azji, Chiny, Indie, indonezyjskie wyspy Jawy i Sumatra, a także Sri Lanki. Herbata uprawiania jest również w Afryce, m.in. w Kenii, Tanzanii i RPA.

Jakie właściwości ma czarna herbata?

Czarna herbata to ulubiony napój wielu ludzi, ale tylko nieliczni wiedzą, że oprócz walorów smakowych, jest również źródłem cennych składników. W jej składzie można znaleźć sód, potas, wapń, magnez oraz minimalne ilości białka. Głównie właściwości czarna herbata zawdzięcza jednak zawartości polifenoli, które mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. W jej skład wchodzą katechiny, teiny, teobrominy, teofiliny i teaflawiny. Jest bogata w kofeinę, która ma działanie pobudzające. Średniej wielkości filiżanka herbaty zawiera 40-50 mg kofeiny, czyli więcej niż taka sama porcja kawy. Czarna herbata nie zawiera tłuszczu, cukru ani błonnika, dlatego niesłodzona jest niemal całkowicie bezkaloryczna. - 100 g naparu ma jedynie 1 kcal.

Regularne picie czarnej herbaty ma dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Główne działanie, jakie wykazuje to:

  • poprawia koncentrację i zdolność logicznego myślenia,
  • wpływa na dobry nastój, dodaje energii i orzeźwia,
  • usuwa zbędne toksyny oraz składniki przemiany materii, pomaga w zatruciach np. metalami ciężkimi czy alkoholem,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie krwi,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • ma dobry wpływ na narząd wzroku, redukuje ryzyko wystąpienia jaskry,
  • pobudza enzymy trawienne do pracy i ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków,
  • ma właściwości odkażające, dlatego czarna herbata polecana jest na biegunkę i zatrucie pokarmowe,
  • działa przeciwzapalnie, ściągająco i antynowotworowo.

Czarna herbata ma również korzystny wpływ na urodę. Zawarte w niej przeciwutleniacze hamują wytwarzanie wolnych rodników, a dzięki temu opóźniają procesy starzenia się organizmu, poprawiają kondycje skóry oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Polecana jest szczególnie dla cery delikatnej i wrażliwej, z oznakami starzenia. Czarna herbata ma również pozytywne działanie na włosy. Napar z rośliny przyciemnia fryzurę, pogłębia jej kolor, a także ukrywa siwe kosmyki. Działa także korzystnie na zęby. Jony fluorkowe wzmacniają szkliwo i redukują ryzyko wystąpienia próchnicy. Należy jednak uważać i dokładnie myć zęby, ponieważ mocny napar może przebarwiać szkliwo. Okłady z herbaty są dobre na oczy, pomagają łagodzić stany zapalne spojówek, a także likwidują nieestetyczne cienie pod oczami.

Przeciwwskazania. Jakie wady ma czarna herbata?

Jak widać, czarna herbata ma mnóstwo zalet, jest zdrowa, ale ma również przeciwwskazania. Nie jest polecana dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym oraz wrzodowców, ponieważ wzmaga wydzielanie kwasu solnego. Nie powinna być spożywana przez małe dzieci, osoby schorowane oraz cierpiące na anemię. Taniny zawarte w czarnej herbacie mogą utrudniać przyswajanie żelaza. Z powodu zawartości kofeiny herbaty nie powinna być pita wieczorem, ponieważ może powodować bezsenność. Czarna herbata spożywana w nadmiarze może powodować kołatanie serca, drżenie mięśni oraz bóle i zawroty głowy.

Czarna herbata – inne zastosowania

Czarna herbata to nie tylko smaczny napój, ale również środek, którzy może być wykorzystywany w gospodarstwie domowym. Mocny napar może przyciemniać drewniane meble, skutecznie usuwa kurz, a także może być wykorzystywany do barwienia jasnych tkanin. Torebki po herbacie pochłaniają przykre zapachy, dlatego świetnie sprawdzą się w lodówce czy w okolicy kosza na śmieci.

Jak parzyć czarną herbatę?

Parzenie czarnej herbaty nie jest trudne i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. W procesie parzenia bardzo ważna jest temperatura wody, która powinna wynosić niemal 100°C. Wrząca woda pozwoli wydobyć z herbaty pełnię smaku oraz piękny aromat. Bardzo ważny jest czas parzenia, który wpływa na właściwości napoju. Jeżeli herbata parzona jest 2-3 minuty dodaje energii i likwiduje oznaki zmęczenie. Po 5 minutach parzenia zmienia swoje działania, pomaga się odprężyć i działa uspokajająco. Herbatę można parzyć bezpośrednio w kubku lub filiżance, napój można przygotowywać również w czajniczkach lub dzbankach. Przydatne są zaparzacze lub jednorazowe filtry, które pozwalają pozbyć się herbacianych liści. Krótszego parzenia wymagają herbaty ekspresowe, które zawierają mocno rozdrobione liście. Czarną herbatę można pić bez dodatków, ale dobrze smakuje z cukrem, kawałkiem cytryny, imbirem czy miodem. Osoby zdrowe mogą pić 4 filiżanki herbaty dziennie.

Czarna herbata dla kobiet w ciąży

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży? To pytanie zadaje siebie niejedna ciężarna, która nie wyobraża sobie dnia bez kilku filiżanek aromatycznego napoju. Lekarze twierdzą, że 1-2 filiżanki dziennie to bezpieczna ilość, która nie zaszkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Według WHO kobiety ciężarne nie powinny przekraczać 300mg kofeiny na dobę, a według brytyjskiego NHS dopuszczalna ilość to 200mg kofeiny na dobę. Nadużywanie herbaty w okresie ciąży może przyczynić się do niskiej wagi porodowej dziecka oraz zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu. Dużą ostrożność muszą zachować ciężarne, które mają niski poziom żelaza, ponieważ herbata może dodatkowo obniżać jego wartość. Przyszłe mamy mogą pić bawarkę, czyli herbatę z dodatkiem mleka.

Czarna herbata jest zdrowa, ale powinna byś spożywana w rozsądnych ilościach. Zawiera ważne składniki, dlatego polecana jest dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Czarna herbata znalazła się w najnowszej piramidzie żywieniowej, co potwierdza je prozdrowotne działanie.


Zobacz także: