zasady diety ketogennej

Dieta ketogeniczna to rewolucyjny sposób komponowania codziennych posiłków polegający na całkowitym odwróceniu proporcji. W diecie keto dominują zatem tłuszcze, które stanowią przeważającą część każdego posiłku. To dieta chętnie stosowana przez osoby chcące zrzucić dodatkowe kilogramy, bowiem utrata masy ciała następuje dość szybko.

Dieta ketogeniczna – co to jest?

Jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz – tak brzmi główna zasada diety ketogenicznej, która w kilku słowach opisuje najważniejsze założenia tego sposobu odżywiania. Podstawą diety keto jest spożywanie tłuszczów, węglowodanów i białek w odpowiednich proporcjach.

Różnice pomiędzy tradycyjnym sposobem odżywiania a dietą ketogeniczną świetnie obrazuje porównanie ilości konkretnych składników odżywczych. Podczas gdy w normalnej diecie stosujemy 50% węglowodanów, 15% białka i 35% tłuszczu, w diecie keto dominują tłuszcze (80-90%), które dopełniane są przez węglowodany i białko (10-20%).

Wskutek małej ilości węglowodanów w diecie ketogenicznej organizm szuka alternatywnego źródła energii, którym w tym przypadku stają się tłuszcze. Dochodzi bowiem do ich rozpadu, czyli tzw. ketozy – stężenie ciał ketonowych we krwi przewyższa wówczas stężenie glukozy i jeżeli dieta jest odpowiednio zbilansowana, dochodzi do zahamowania uczucia głodu.

Najczęstszym powodem wyboru diety ketogenicznej jest chęć szybkiego zrzucenia dodatkowych kilogramów. Zmiana nawyków żywieniowych i trzymanie się odpowiednich proporcji poszczególnych składników rzeczywiście sprawia, że chudniemy dość szybko, nie czując spadku energii czy zmęczenia. Dieta ta jest również dobrym sprzymierzeńcem w walce z insulinoopornością, bowiem ogranicza wydzielanie insuliny.

Przeciwwskzania: pomimo niewątpliwych zalet, ma także poważne minusy – ten typ żywienia jest niekorzystny dla osób, które zmagają się z chorobami wątroby, trzustki czy nerek.

Zasady diety ketogenicznej. Co jeść, a czego nie

Absolutną podstawą diety ketogenicznej są tłuszcze, dlatego też wybieramy produkty najmniej przetworzone, ale zawierające duże ilości tłuszczu. Świetnie sprawdzą się tłuszcze nasycone, czyli masło, smalec czy olej kokosowy lub jednonienasycone, takie jak orzechy, awokado lub olej.

Stawiamy także na białko pochodzenia zwierzęcego o małej zawartości protein.

Węglowodany to przede wszystkim owoce i warzywa – wybieramy natomiast produkty z możliwie małą ilością cukru. Unikamy zatem owoców o wysokim indeksie glikemicznym, skrobi, produktów pszennych, makaronów, kukurydzy, płatków śniadaniowych i cukrów, takich jak słodzone soki, gazowane napoje czy słodycze.

Poniżej przedstawiamy krótkie podsumowanie produktów, które są wskazane w komponowaniu posiłków na diecie ketogenicznej:

  • przyprawy takie, jak tymianek, rozmaryn, oregano, kolendra, bazylia, cynamon, kumin, natka pietruszki,
  • napoje takie jak mleko kokosowe, migdałowe, woda niegazowana, czarna herbata, zielona herbata,
  • orzechy,
  • nabiał, czyli mleko, jogurty, śmietana,
  • tłuszcze naturalne, m.in. olej kokosowy, masło, oliwa z oliwek,
  • jaja, ryby i owoce morza,
  • zielone warzywa, pieczarki,
  • wysokiej jakości mięso (jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina).


Zobacz także: