PRZEPISY PRZYGOTOWANO WE WSPÓŁPRACY Z DIETETYK LUIZĄ WILCZEWSKĄ
Współcześnie bardzo popularne stały się różnego rodzaju pulpy owocowe, wytwarzane w procesie miksowania całych owoców.
Pulpa z mango jest doskonałą bazę do wyrobu różnego rodzaju: deserów, lodów, sorbetów, koktajli oraz napojów. Słodki smak mango i szybkość przygotowania deseru sprawia, że ludzie chętnie sięgają po tego typu produkty.
Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z naszych przepisów. Ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej, niż 15 minut - oczywiście doliczając czas chłodzenia.
Desery z naszych przepisów przygotowane z użyciem Pulp owocowych zaskoczą Ciebie i Twoich gości. Subtelny smak pulp owocowej idealnie oddaje aromat świeżych owoców.
Lekki mus - pulpa mango
Składniki
- Puszka pulpy mango Aplhonso Quality Food 450g
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 laski wanilii
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny lub agaru
Sposób przygotowania
- Pulpę z mango, jogurt grecki, miód oraz ziarenka wanilii należy wymieszać za pomocą blendera.
- Żelatynę lub agar rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
- Na koniec przygotowany mus rozlać do szklanek i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
- Gotowy mus podawać ze świeżymi owocami
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):
- Energia - 620 kcal / 155 kcal
- Białko - 13,6 g / 5,2 g
- Węglowodany - 117 g / 29,2 g (w tym cukry: 104 g / 26 g)
- Tłuszcz - 21,1 g / 3,4 g
Mango mojito bez cukru
Składniki
- 6 łyżek soku z limonki
- 1 puszka pulpy z mango Alphonoso Quality Food 450 g
- 2 ksylitolu Big Nature
- 12 listków mięty + do dekoracji
- woda kokosowa gazowana Coconaut
Sposób przygotowania
- Mango, sok z limonki, ksylitol i miętę wymieszaj w naczyniu.
- Rozlej płyn do szklanek.
- Nasyp kruszony lód do krawędzi szklanki. Następnie dolej wodę gazowaną jako wypełnienie.
- Udekoruj listkami mięty.
Wartości odżywcze (2 porcje / 1 porcja):
- Energia - 637 kcal / 318,5 kcal
- Białko - 3 g / 1,5 g
- Węglowodany - 153 g / 76,5 g (w tym cukry: 104 g / 52 g)
- Tłuszcz - 1,4 g / 0,7 g
Lody kokosowe - marakuja
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego House of Asia 5-7%
- 2 ksylitolu Big Nature
- sok z połowy limonki
- 1 puszka pulpy z marakuji Quality Food 170g
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie w blenderze.
- Następnie wlej masę do foremek i odstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Gotowe!
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):
- Energia - 716 kcal / 179 kcal
- Białko - 4 g / 1 g
- Węglowodany - 74 g / 18,5 g (w tym cukry: 65 g / 16,3 g)
- Tłuszcz - 48 g / 12 g
Smacznego!