PRZEPISY PRZYGOTOWANO WE WSPÓŁPRACY Z DIETETYK LUIZĄ WILCZEWSKĄ

Współcześnie bardzo popularne stały się różnego rodzaju pulpy owocowe, wytwarzane w procesie miksowania całych owoców.

Pulpa z mango jest doskonałą bazę do wyrobu różnego rodzaju: deserów, lodów, sorbetów, koktajli oraz napojów. Słodki smak mango i szybkość przygotowania deseru sprawia, że ludzie chętnie sięgają po tego typu produkty.

Nie masz pomysłu na deser? Skorzystaj z naszych przepisów. Ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej, niż 15 minut - oczywiście doliczając czas chłodzenia.

Desery z naszych przepisów przygotowane z użyciem Pulp owocowych zaskoczą Ciebie i Twoich gości. Subtelny smak pulp owocowej idealnie oddaje aromat świeżych owoców.

Lekki mus - pulpa mango

Lekki mus - pulpa mango

Składniki

  • Puszka pulpy mango Aplhonso Quality Food 450g
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny lub agaru

Sposób przygotowania

  1. Pulpę z mango, jogurt grecki, miód oraz ziarenka wanilii należy wymieszać za pomocą blendera.
  2. Żelatynę lub agar rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia.
  3. Na koniec przygotowany mus rozlać do szklanek i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
  4. Gotowy mus podawać ze świeżymi owocami

Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 620 kcal / 155 kcal
  • Białko - 13,6 g / 5,2 g
  • Węglowodany - 117 g / 29,2 g (w tym cukry: 104 g / 26 g)
  • Tłuszcz - 21,1 g / 3,4 g

Gotowy mus podawać ze świeżymi owocami

Mango mojito bez cukru

Składniki

  • 6 łyżek soku z limonki
  • 1 puszka pulpy z mango Alphonoso Quality Food 450 g
  • 2 ksylitolu Big Nature
  • 12 listków mięty + do dekoracji
  • woda kokosowa gazowana Coconaut

Sposób przygotowania

  1. Mango, sok z limonki, ksylitol i miętę wymieszaj w naczyniu.
  2. Rozlej płyn do szklanek.
  3. Nasyp kruszony lód do krawędzi szklanki. Następnie dolej wodę gazowaną jako wypełnienie.
  4. Udekoruj listkami mięty.

Wartości odżywcze (2 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 637 kcal / 318,5 kcal
  • Białko - 3 g / 1,5 g
  • Węglowodany - 153 g / 76,5 g (w tym cukry: 104 g / 52 g)
  • Tłuszcz - 1,4 g / 0,7 g

Lody kokosowe - marakuja

Lody kokosowe - marakuja

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego House of Asia 5-7%
  • 2 ksylitolu Big Nature
  • sok z połowy limonki
  • 1 puszka pulpy z marakuji Quality Food 170g

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie w blenderze.
  2. Następnie wlej masę do foremek i odstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Gotowe!

Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 716 kcal / 179 kcal
  • Białko - 4 g / 1 g
  • Węglowodany - 74 g / 18,5 g (w tym cukry: 65 g / 16,3 g)
  • Tłuszcz - 48 g / 12 g

Smacznego!