Tworzysz właśnie listę zakupów z myślą o samodzielnie skomponowanym sushi, ale nie masz pojęcia, od czego zacząć? Zastanawiasz się, czy do rolowania potrzebujesz dodatkowych akcesoriów, czy może kuchenny asortyment będzie wystarczający? Przedstawiamy poradnik dla początkujących sushi masterów – z nami stworzysz swoją pierwszą kompozycję!
Domowe sushi - porady ogólne
Dla wielu z Was wydaje się zapewne nieosiągalne, ale przygotowanie domowego sushi to wbrew pozorom nic trudnego! Gwarantujemy za to dużo satysfakcji i pyszny posiłek, a może nawet kilka! Poniżej przedstawiamy Wam ogólne porady, dzięki którym odpowiednio przygotujecie się do domowego rolowania i staniecie się sushi masterami we własnej kuchni!
- Zaczniemy od absolutnych podstaw, czyli sprzętu. Oprócz akcesoriów, które znajdują się w niemal każdej kuchni (garnek, sitko), przyda się także specjalna, bambusowa mata, która będzie niezastąpiona przy składaniu rolek. Nie obędzie się także bez świeżo naostrzonego noża i pałeczek!
- Ryż, czyli podstawa każdego sushi. Wybieramy ten stworzony z myślą o sushi – taką informację znajdziecie z pewnością na opakowaniu. Ryż ten wyróżnia się kleistą konsystencją, która pozwala na przygotowanie idealnych rolek.
- Świeża ryba, czyli kolejny must have na liście zakupów. Rybę wybieraj w zależności od rolek, które zamierzasz przygotować. Może to być świeży lub wędzony łosoś, świeży tuńczyk, krewetki itd.
- Pozostałe składniki, których nie możesz pominąć:
- Płaty nori do zawijania,
- Sos sojowy,
- Wasabi,
- Marynowany imbir,
- Warzywa, np. ogórek, marchew, rzepa,
- Owoce, np. mango.
- Szklanka z ciepłą wodą – to nasz ostatnia, ale równie ważna rada. Szklanka z ciepłą wodą przyda się na etapie nakładania ryżu na płaty nori. Lepkie ziarenka trudno usunąć z dłoni, a ciepła woda z powodzeniem rozwiąże ten problem.
Przepis na domowe futomaki z wędzonym łososiem, mango i awokado
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi krótkoziarnistego,
- 6 sztuk wodorostów nori,
- 200 g łososia wędzonego,
- Mango,
- Awokado,
- Serek śmietankowy,
- Sos sojowy,
- Wasabi,
- 150 ml octu ryżowego,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsyp zawartość opakowania do garnka i zalej wodą – wymieszaj dokładnie ryż, odcedź i powtórz czynność aż do momentu, kiedy woda będzie czysta.
- Wypłukany ryż zalej wodą w proporcji 1:1 – gotuj 20 minut od momentu zagotowania, pod przykryciem. Po upłynięciu tego czasu pozostaw ryż w garnku jeszcze przez 15 minut i pozwól mu wchłonąć wodę.
- Do miseczki wlej ocet ryżowy, dodaj cukru i soli, wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę dodaj do ryżu, dokładnie mieszając.Możemy zaczynać rolowanie sushi! Łososia, mango i awokado pokrój na cienkie paski, najlepiej o grubości 1 cm.
- Nori połóż na macie – na jego powierzchni rozłóż ryż. Pamiętaj o zostawieniu ok. 4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku! To miejsce na wasabi.
- Rozsmaruj serek śmietankowy na samym środku. Dodaj mango, łososia i awokado, a następnie zacznij rolować. Pierwsze kroki mogą być trudne, ale na pewno szybko dojdziesz do wprawy!
- Teraz wystarczy pokroić rolkę w grubsze plastry – tak, aby sushi nie zaczęło się kruszyć. Przygotuj sos sojowy, ulubione dodatki i gotowe!
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik i przepis pomógł w stworzeniu pysznego sushi. Teraz czas na kolejne poziomy zaawansowania, niech moc będzie z Wami!
Wartość energetyczna na 100 g: 200 kcal
Zobacz także: