Sushi

Tworzysz właśnie listę zakupów z myślą o samodzielnie skomponowanym sushi, ale nie masz pojęcia, od czego zacząć? Zastanawiasz się, czy do rolowania potrzebujesz dodatkowych akcesoriów, czy może kuchenny asortyment będzie wystarczający? Przedstawiamy poradnik dla początkujących sushi masterów – z nami stworzysz swoją pierwszą kompozycję!

Domowe sushi - porady ogólne

Dla wielu z Was wydaje się zapewne nieosiągalne, ale przygotowanie domowego sushi to wbrew pozorom nic trudnego! Gwarantujemy za to dużo satysfakcji i pyszny posiłek, a może nawet kilka! Poniżej przedstawiamy Wam ogólne porady, dzięki którym odpowiednio przygotujecie się do domowego rolowania i staniecie się sushi masterami we własnej kuchni!

  1. Zaczniemy od absolutnych podstaw, czyli sprzętu. Oprócz akcesoriów, które znajdują się w niemal każdej kuchni (garnek, sitko), przyda się także specjalna, bambusowa mata, która będzie niezastąpiona przy składaniu rolek. Nie obędzie się także bez świeżo naostrzonego noża i pałeczek!
  2. Ryż, czyli podstawa każdego sushi. Wybieramy ten stworzony z myślą o sushi – taką informację znajdziecie z pewnością na opakowaniu. Ryż ten wyróżnia się kleistą konsystencją, która pozwala na przygotowanie idealnych rolek.
  3. Świeża ryba, czyli kolejny must have na liście zakupów. Rybę wybieraj w zależności od rolek, które zamierzasz przygotować. Może to być świeży lub wędzony łosoś, świeży tuńczyk, krewetki itd.
  4. Pozostałe składniki, których nie możesz pominąć:
    • Płaty nori do zawijania,
    • Sos sojowy,
    • Wasabi,
    • Marynowany imbir,
    • Warzywa, np. ogórek, marchew, rzepa,
    • Owoce, np. mango.
  5. Szklanka z ciepłą wodą – to nasz ostatnia, ale równie ważna rada. Szklanka z ciepłą wodą przyda się na etapie nakładania ryżu na płaty nori. Lepkie ziarenka trudno usunąć z dłoni, a ciepła woda z powodzeniem rozwiąże ten problem.

Przepis na domowe futomaki z wędzonym łososiem, mango i awokado

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi krótkoziarnistego,
  • 6 sztuk wodorostów nori,
  • 200 g łososia wędzonego,
  • Mango,
  • Awokado,
  • Serek śmietankowy,
  • Sos sojowy,
  • Wasabi,
  • 150 ml octu ryżowego,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsyp zawartość opakowania do garnka i zalej wodą – wymieszaj dokładnie ryż, odcedź i powtórz czynność aż do momentu, kiedy woda będzie czysta.
  2. Wypłukany ryż zalej wodą w proporcji 1:1 – gotuj 20 minut od momentu zagotowania, pod przykryciem. Po upłynięciu tego czasu pozostaw ryż w garnku jeszcze przez 15 minut i pozwól mu wchłonąć wodę.
  3. Do miseczki wlej ocet ryżowy, dodaj cukru i soli, wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę dodaj do ryżu, dokładnie mieszając.Możemy zaczynać rolowanie sushi! Łososia, mango i awokado pokrój na cienkie paski, najlepiej o grubości 1 cm.
  4. Nori połóż na macie – na jego powierzchni rozłóż ryż. Pamiętaj o zostawieniu ok. 4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku! To miejsce na wasabi.
  5. Rozsmaruj serek śmietankowy na samym środku. Dodaj mango, łososia i awokado, a następnie zacznij rolować. Pierwsze kroki mogą być trudne, ale na pewno szybko dojdziesz do wprawy!
  6. Teraz wystarczy pokroić rolkę w grubsze plastry – tak, aby sushi nie zaczęło się kruszyć. Przygotuj sos sojowy, ulubione dodatki i gotowe!

Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik i przepis pomógł w stworzeniu pysznego sushi. Teraz czas na kolejne poziomy zaawansowania, niech moc będzie z Wami!

Wartość energetyczna na 100 g: 200 kcal


Zobacz także: