Jeżeli od zawsze chcieliście poznać tajniki kuchni japońskiej, znaleźliście się w idealnym miejscu. Przygotowaliśmy dla Was kilka kluczowych informacji w pigułce! Z tego tekstu dowiecie się nie tylko o historii japońskiej sztuki gotowania, ale także o charakterystycznych składnikach i najpopularniejszych daniach.
SPIS TREŚCI |
Zupa miso - przepis i właściwości. Jak działa na odporność? » Tradycyjne danie kuchni japońskiej. Uniwersalne i nadające się na każdą porę dnia i roku. Posiada niezwykłe właściwości zdrowotne. |
Japońska zupa ramen - rodzaje, składniki, właściwości i przepisy » Japońska zupa, która nie bez powodu zyskała sobie wielu zwolenników na całym świecie. |
Jak przygotować domowe sushi? Garść porad i przepis » Absolutna klasyka japońskich dań, zdrowa i uwielbiana przez miliony osób. |
Sos teriyaki - domowy przepis » Prosty przepis na domowy sos teriyaki. |
Geograficzne położenie Japonii miało niebagatelny wpływ na kształtowanie się tamtejszej tradycji kulinarnej - wyspa ta jest bowiem ze wszystkich stron otoczona morzem, ale dużą część jej krajobrazu stanowią także góry. Kuchnia japońska to od wielu lat wpływy rybołówstwa i zbieractwa. Dieta Japończyków jest bogata w świeże ryby, owoce morza oraz produkty leśne.
Co charakterystyczne dla tradycji kulinarnych tego regionu, na próżno szukać w nich dużych ilości mięsa. Ma to swoje konotacje historyczne, kiedy to za sprawą tradycji buddyjskiej dominującej w Japonii ok. VII w. n.e. wprowadzono zakaz spożywania mięsa zwierząt. Sytuacja zmieniła się dopiero w epoce Meiji, a więc w latach 1868-1912.
Powszechnie mówi się, że japońska kuchnia należy do jednej z najzdrowszych na świecie. I to prawda! Znajdziemy w niej przede wszystkim warzywa i owoce, owoce morza oraz świeże ryby. Na właściwości odżywcze kuchni japońskiej wpływa także sposób przygotowywania potraw. Nie spotkamy się tam z niepotrzebną, czasami wielokrotną obróbką termiczną. Wpływa to również na stosunkowo małą ilość kalorii niektórych dań.
Najlepszym potwierdzeniem pozytywnego wpływu japońskiej kuchni na zdrowie są mieszkańcy Okinawy. Osoby zamieszkujące wyspę często nawet w wieku stu lat mogą pochwalić się nienagannym zdrowiem i rzadką częstotliwością występowania przewlekłych chorób związanych z zaawansowanym wiekiem. To zasługa japońskich dań, które są kompozycją produktów o niskim indeksie glikemicznym, żywności nieprzetworzonej i bogatej w składniki odżywcze.
Specyfika dań japońskich różni się w zależności od regionów. Jednymi z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych składników są grzyby shiitake, soja, ryż, glony i tofu. W niektórych regionach do diety często wprowadza się owoce takie jak kasztan, yuzu, daidai czy mikan.
Zakres przypraw urozmaicający poszczególne dania jest w tym kraju niewielki - Japończycy stawiają przede wszystkim na naturalność produktów, doprawiając je zaledwie sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, miso oraz chrzanem wasabi.
Kolejny istotny składnik kuchni japońskiej to ryby, najczęściej makrela, langusta, tuńczyk, węgorz, ale nie tylko. Japończycy chętnie włączają do swojej diety także owoce morza, a nawet mięso. Choć historia tego kraju przez długi czas wykluczała spożycie mięsa, dziś w regionalnych posiłkach można znaleźć dodatki w postaci wieprzowiny lub wołowiny.
Zanim przejdziemy do omówienia kilku najpopularniejszych potraw charakterystycznych dla Kraju Kwitnącej Wiśni, przyjrzyjmy się sposobowi ich przygotowania. Wyróżniamy następujące rodzaje dań japońskich:
Jeżeli zaś chodzi o najpopularniejsze potrawy, to nie sposób nie wspomnieć o sushi, czyli tradycyjnych rolkach z użyciem glonów, ryżu, ryb i szeregu dodatków. To jednak nie wszystko, co oferuje nam kuchnia japońska! Poniżej przedstawiamy pozostałe, często spotykane dania:
Mamy nadzieję, że po lekturze tekstu przyjrzycie się swojej diecie nie tylko pod kątem orientalnych smaków, ale przede wszystkim zdrowego zbilansowania posiłków. A jeżeli chcielibyście samodzielnie przygotować któreś z wymienionych przez nas dań, serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego - znajdziecie w nim wszystko, co potrzebne do przygotowania japońskich dań!
Zobacz także:
Korzystamy z plików cookies.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce.