Dziś przybywamy do Was z kolejnym zdrowym, ale niezwykle pysznym przepisem na suszone jabłka. Będą idealne jako dodatek do owsianki czy owocowego deseru, ale nie tylko. Tak przyrządzone jabłka to również świetna przekąska. Zdrowe chrupanie z powodzeniem zastąpi Wam chipsy, bez których nie wyobrażacie sobie żadnego serialowego czy filmowego maratonu.


Jabłko suszone

Składniki

Przygotuj:

  • kilogram świeżych jabłek,
  • ostry nóż lub obieraczkę,
  • cynamon.

Sposób przygotowania

No to zaczynamy! Metod suszenia jest wiele, więc bez problemu znajdziecie tę idealną.

  1. Jabłka dokładnie umyj i obierz. W skórce znajduje się co prawda najwięcej witamin, ale jednocześnie jest ona najbardziej narażona na skażenie chemikaliami, a także nie jest bezpieczna do spożycia przez dzieci.
  2. Usuń gniazda nasienne i rozpocznij krojenie jabłek, najlepiej w cienkie plasterki. Z pomocą może także przyjść specjalna obieraczka.
  3. Jeżeli chcesz wzmocnić lub nieco zmodyfikować smak jabłek, czas na przyprawy – my polecamy przede wszystkim cynamon.
  4. Przechodzimy do etapu suszenia, który daje nam kilka możliwości:
  • Jabłka możesz suszyć w piekarniku, włączając termoobieg i ustawiając temperaturę na 50-70 stopni. Suszenie powinno trwać minimum 3 godziny. Jeżeli zależy Ci na chrupkości plasterków, trzymaj je w piekarniku trochę dłużej.
  • Plasterki jabłek możesz także ułożyć na sreberku i położyć je na grzejniku lub (przede wszystkim latem) w bardzo nasłonecznionym miejscu.
  • Jeżeli posiadasz kuchnię opalaną drewnem, jabłka możesz suszyć tak jak grzyby, czyli zawieszając je na sznurkach.

Gotowe! Jak widzicie, przepisy na zdrowe przekąski wcale nie muszą być trudne!


Zobacz także: