Dzisiejsza różnorodność mąk na sklepowych półkach sprawia, że kręci się w głowie. Każda z nich jest wyjątkowa, każda smakuje inaczej i każdej chciałoby się spróbować ale do czego ich użyć ? To pytanie zadaje nam wielu Klientów. Są też oczywiście tacy, którzy świetnie sobie w temacie radzą i z pamięci recytują gotowy przepis z użyciem którejkolwiek mąki :) Dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z nietypowymi mąkami, dziś trochę informacji o mące kokosowej.
CZYM SIĘ WYRÓŻNIA ?
Mąka kokosowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Dla porównania mąka pszenna zawiera go około 8g w 100 gramach, a kokosowa aż 40g. Różnica jest więc spora. Ta mąka będzie też idealną alternatywą dla diabetyków ponieważ ma niski indeks glikemiczny i dla osób na diecie bezglutenowej.
Mąka będzie idealna dla wszystkich łasuchów ponieważ jest świetna do słodkich wypieków. Ma łagodny zapach i lekką konsystencję. Ze względu na wysoką zawartość błonnika jest dosyć chłonna i niestety nieco mniej "plastyczna" od mąki pszennej, ale smak jest nieporównywalny.
PRZEPISY Z UŻYCIEM MĄKI KOKOSOWEJ:
1. BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA
- 100g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g cukru trzcinowego
- 50g wiórków kokosowych
- 4 jajka
Wykonanie: Jajka ucieramy, po utarciu dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, które następnie spłaszczamy do formy ciasteczka. Wierzch można posypać odrobiną wiórków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
2. ŚNIADANIOWE PLACKI KOKOSOWE
- 2 banany
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione owoce - opcjonalnie
Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy i smażymy na patelni w formie małych placuszków.
Podajemy z dowolnymi owocami.
SMACZNEGO!
Jeżeli masz swój ulubiony przepis z użyciem mąki kokosowej, podziel się z nami :)