W poszukiwaniu tradycyjnych smaków świątecznych w nowych odsłonach trafiłam na bardzo ciekawy przepis ? bezglutenowy makowiec w czekoladzie - bez pieczenia, w 100% wegański. Autorką przepisu jest popularna blogerka kulinarna, której przepisy możesz poznać na stronie Jadlonomia.com.

Przepis jest prosty i niezbyt czasochłonny jak na makowca. Jego głównym składnikiem (oprócz maku oczywiście ;)) jest? kasza jaglana.

Bezglutenowy makowiec w czekoladzie

Czas przygotowania: ok.1 godzina + noc chłodzenia

Składniki na jedną tortownicę o średnicy około 26 cm:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli morskiej
  • 2 szklanki domowej masy makowej
  • 2 łyżki masła migdałowego, na przykład od Primavika

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady / 1 tabliczka
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego, takiego z puszki
  • szczypta soli morskiej

SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

  • 1 pomarańcza, najlepiej ekologiczna
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka trzcinowego cukru

SKŁADNIKI NA DOMOWĄ MASĘ MAKOWĄ:

  • 500 g maku
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 100 g migdałów blanszowanych, drobno posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki kandyzowanej
  • 1 szklanka syropu z agawy lub klonowego
  • 5 czubatych łyżek oleju kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotowanie ciasta: kaszę jaglaną dwukrotnie przelać wrzątkiem. Następnie dodać do rondelka razem z mlekiem, syropem klonowym, skórką z pomarańczy oraz szczyptą soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.

2. Tak ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie zblendować z masłem migdałowym oraz masą makową na gładką, gęstą masę ? jeśli pozostaną całe grudki kaszy, masa nie zastygnie i makowiec nie będzie się dobrze kroił.

3. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę jaglano-makową. Odstawić do ostudzenia.

4. Przygotowanie kandyzowanych pomarańczy:
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, następnie pokorić na około 5-8 mm plastry. W dużym rondlu lub patelni zagotować wodę z cukrem, kiedy cały cukier się rozpuści dodać plastry pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 20 ? 40 minut. Kiedy pomarańcze będą już przezroczyste i bardzo miękkie delikatnie wyjąć i ułożyć do osuszenia na kawałku papieru do pieczenia.

5. Przygotowanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku, dokładnie mieszając. Gotową polewą oblać ciasto, na szczycie ułożyć plastry kandyzowanych pomarańczy i odstawić do przestudzenia na całą noc.

6. Przygotowanie domowej masy makowej:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Zmielony mak przełożyć do dużej miski i wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

PORADY:

Makowca nie trzeba piec, ponieważ kasza jaglana wiąże ze sobą mak i skleja całe ciasto. Ale aby się to udało, trzeba ją bardzo dokładnie zblendować i nie zostawiać całych grudek kaszy w masie ? najlepiej zrobić to przy pomocy ręcznego blendera lub maszynki do mielenia. 

Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.com, ?Bezglutenowy makowiec w czekoladzie?