Miód akacjowy

Miód towarzyszy nam już od tysięcy lat. Cenimy go nie tylko ze względu na swój słodki smak, ale również zalet dla zdrowia, jakie za sobą niesie. Z tego względu chętnie używamy go nie tylko jako produkt spożywczy, ale również we wszelkiego rodzaju lekarstwach oraz kosmetykach. Szczególnie warty uwagi jest miód akacjowy, uznawany przez wielu jako jeden z najszlachetniejszych, ze względu na doskonały smak oraz liczne właściwości zdrowotne. Sprawdźmy zatem charakterystykę, zastosowanie w życiu codziennym oraz jakie korzyści płyną ze spożywania miodu akacjowego.

SPIS TREŚCI

  1. Jak powstaje miód akacjowy?
  2. Charakterystyka miodu akacjowego
  3. Właściwości zdrowotne
  4. Wartości odżywcze
  5. Zastosowanie miodu akacjowego


Jak powstaje miód akacjowy?

Akacja

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej, która najczęściej nazywana jest po prostu akacją. Spotkać można je wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca. Pszczoły zaczynają zbierać nektar po kilku dniach od rozpoczęcia kwitnienia, wtedy bowiem mają swobodny dostęp do nektaru.

Charakterystyka miodu akacjowego

Dzięki wysokiej zawartości fruktozy, miody akacjowe w odpowiednich warunkach potrafią krystalizować się nawet 12 miesięcy. W stanie płynnym miód z akacji ma barwę jasno słomkową, ale zdarzają się również miody, które są prawie przeźroczyste. Po skrystalizowaniu zmienia kolor na biały, a czasem lekko żółty. Pomimo intensywnego kwiatowo-orzechowego zapachu robinii akacjowej sam miód posiada jedynie lekko mdły aromat. Wysoka zawartość fruktozy odpowiada również za smak miodu akacjowego, który jest jednym ze słodszych miodów.

Miód akacjowy - właściwości zdrowotne

Na popularność tej odmiany mają również wpływ zdrowotne właściwości miodu akacjowego. Produkt ten polecany jest szczególnie osobom, które mają problemy z układem trawiennym. Świetnie sprawdza się przy dolegliwościach ze skurczami żołądka, problemach trawiennych czy nadkwasocie. Pomaga również złagodzić objawy zapalenia żołądka oraz jelit, a także wspomaga pracę wątroby.

Miód akacjowy może pomóc nam także w chorobach skóry, szczególnie w przypadku gojenia ran oraz likwidowania zakażeń. Sprawdzi się także przy chorobach górnego układu oddechowego, jak ból gardła czy kaszel. W miodzie akacjowym znajdziemy aminokwasy oraz biopierwiastki, które mogą wspomóc leczenie nerek oraz układu moczowego. Wykazuje ON również działanie uspokajające oraz ma właściwości nasenne. Miód akacjowy wpływa także korzystnie na odporność organizmu.

Wartości odżywcze w miodzie akacjowym

Choć około 80% miodu akacjowego stanowią węglowodany, a pozostałe 20% zajmują przede wszystkim woda, śluzy i olejki eteryczne, znajduje się w nim również wiele cennych składników odżywczych, jak np. magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nim także niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny.

Oto wartości odżywcze dla 100 g miodu akacjowego:

  • Wartość energetyczna: 350 kcal
  • Białka: 0,5 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 83 g (w tym cukry: 72 g)

Zastosowanie miodu akacjowego

Słodzenie miodem akacjowym sprawi, że nasze potrawy oraz desery nabiorą wyśmienitego smaku. Idealnie nada się ON jako polewa do naleśników, składnik sosu do sałatek, dodatek do mięs, a także jako składnik nalewki bądź syropu. Miodem akacjowym możemy słodzić również napoje jak np. herbata czy woda z cytryną, jednak ich temperatura nie może przekraczać 40°C. Wyższa temperatura sprawi zaniknięcie korzystnych właściwości miodu akacjowego.

Miód akacjowy świetnie sprawdzi się także jako domowy kosmetyk. Dzięki bakteriobójczemu działaniu pomaga w walce z trądzikiem oraz krostkami. Ma ON również właściwości nawilżające, można stosować go na suchą skórę na łokciach czy kolanach, a także na spierzchnięte usta. Można stosować go jako naturalny peeling, przez co pozbędziemy się obumarłych komórek z naskórka, a także zamkniemy pory. Regularne stosowanie miodu akacjowego może również skutecznie spowolnić powstawanie zmarszczek. Można również zmieszać go z wodą i zastosować jako płukankę do włosów, która je nawilży.

Miód akacjowy to świetny wybór dla osób, które szukają zamiennika dla białego cukru, a także dla tych, którzy mają ochotę spróbować nowej odmiany miodu. Jest to również jeden z ulubionych miodów dzieci, więc idealnie wpasuje się w ich dietę. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym oraz kosmetycznym warto przetestować go nie tylko na własnym podniebieniu, ale i na własnej skórze.


Zobacz także: