Miód gryczany właściwości

Zastanawiasz się, na czym polega fenomen miodu gryczanego? W tym artykule porozmawiamy o właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu tego produktu. Zapraszamy do lektury!

SPIS TREŚCI

  1. Z czego powstaje miód gryczany?
  2. Miód gryczany - kolor i smak
  3. Właściwości
  4. Miód gryczany - na co pomaga?
  5. Przeciwwskazania
  6. Wartości odżywcze
  7. miód gryczany - jak spożywać i jak stosować?


Z czego powstaje miód gryczany?

Miód gryczany powstaje z gryki zwyczajnej – rośliny pochodzącej ze środkowej i wschodniej Azji. Gryka jest popularną rośliną jednoroczną uprawianą także w Polsce, okres kwitnienia przypada na miesiące letnie, mianowicie od lipca do sierpnia. Roślinę można rozpoznać po charakterystycznych, drobnych kwiatach przyjmujących barwę od bieli, przez róż aż po czerwień.

gryka

Miód gryczany - kolor i smak

Gryczany miód można bardzo łatwo rozpoznać – trudno nie zauważyć jego charakterystycznego, ciemnego koloru przypominającego herbatę. W zależności od sposobu przechowywania, miód może przyjmować nawet czarną barwę. Należy do najciemniejszych miodów. Wyróżnia go jednak nie tylko kolor, ale także zapach i smak. Aromat miodu gryczanego to tak naprawdę niezwykle intensywny zapach kwiatów gryki.

Czy smak miodu gryczanego jest równie charakterystyczny i wyrazisty jak jego aromat i kolor? Tak! Smak tego produktu możemy ocenić jako słodycz przenikającą się z ostrością w asyście wyraźnego, ziołowego aromatu. Nie jest zatem rozwiązaniem uniwersalnym i z pewnością nie przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej słodyczy.

Miód gryczany – właściwości

Miód gryczany jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych i leczniczych. Od lat docenia się jego wzmacniające i oczyszczające działanie. Cukry proste znajdujące się w tego rodzaju miodzie dobrze wpływają na układ krwionośny, a przeciwutleniacze w nim zawarte chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Miód gryczany przyspiesza także procesy regeneracji i wspomaga działanie układu nerwowego.

Właściwości miodu gryczanego sprawiają, że jest ON chętnie wykorzystywany nie tylko w lecznictwie, ale także jako dodatek do posiłków czy składnik kosmetyków.

Miód gryczany - na co pomaga?

Już wcześniej wspominaliśmy, że właściwości miodu gryczanego są doceniane od wielu lat. Na co pomaga miód gryczany? Przeczytajcie naszą listę!

  • Walka z wypadającymi włosami – domowa maska regeneracyjna z dodatkiem miodu gryczanego pomoże w kompleksowym odżywieniu włosów i – odpowiednio stosowana – pomoże zminimalizować ich wypadanie.
  • Regeneracja skóry – nawilżające i odżywcze właściwości miodu gryczanego pomogą także w walce z wypryskami. Domowa maska z tego rodzaju miodu pomoże w rozjaśnieniu przebarwień i przywróci skórze dawno utracony blask.
  • Działanie przeciwzapalne – stosowanie miodu gryczanego pomaga w przyspieszeniu leczeniu stanów zapalnych i wspomaga organizm w budowaniu naturalnej bariery odpornościowej.
  • Szybki czas gojenia – gryczany miód nie tylko przyspiesza czas gojenia się ran, ale pomaga także w szybszej regeneracji skóry i chroni przed pojawieniem się blizn.
  • Wsparcie w walce z anemią – miód gryczany wyróżnia się dużą zawartością żelaza i dzięki temu może być wykorzystywany jako pomoc w leczeniu niedokrwistości. Miód gryczany na stawy – miód ten wspiera szybsze gojenie się tkanki kostnej, może być także stosowany miejscowo, na bolące stawy jako środek przeciwbólowy.

To oczywiście zaledwie kilka z właściwości, jakich dostarcza nam miód gryczany. Włączenie tego produktu do codziennej diety (oczywiście w odpowiednich ilościach) z pewnością wspomoże prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Miód gryczany – przeciwwskazania

Miód gryczany jest nieodpowiedni dla niemowląt, a przez starsze dzieci powinien być spożywany w niewielkich ilościach i dość rzadko. Produktu nie polecamy także osobom cierpiącym na cukrzycę czy zmagającym się z nadwagą lub otyłością. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej również zalecamy wyłączenie miodu z diety.

Wartości odżywcze miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany jest niestety produktem wysokokalorycznym – w 100 gramach produktu znajdziemy aż 340 kalorii. Kaloryczność jest jednak rekompensowana przez bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak:

  • Rutyna,
  • Antyoksydanty,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Mangan,
  • Cynk,
  • Krzem,
  • Sód,
  • Miedź,
  • Witamina C,
  • Witamina B1,
  • Witamina B2.

Miód gryczany - jak spożywać i jak stosować?

Miód gryczany powinno się stosować w odpowiedni sposób – dopiero wtedy będziemy mogli w pełni skorzystać z jego zdrowotnych właściwości. Proponujemy rozpuszczać łyżeczkę gryczanego miodu przed snem, koniecznie w szklance letniej wody. Tak przygotowaną miksturę pijemy pół godziny przed śniadaniem. Dziennie dopuszcza się spożywanie maksymalnie czterech szklanek wody z miodem.

Jeżeli chcecie wykorzystać miód gryczany jako remedium na przeziębienie lub ból gardła, zmieszajcie łyżeczkę miodu z ciepłą, najlepiej ziołową herbatą lub połknijcie łyżeczkę miodu bez niczego. Najważniejsze, by pamiętać, że zalewanie gryczanego miodu naparem o temperaturze wyższej niż 40 stopni, znacznie obniży jego wartości odżywcze.

Mamy nadzieję, że ten wpis przybliżył Wam nieco specyfikę miodu gryczanego. Być może warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie?


Zobacz także: